De tenniswedstrijd
Is het overleg van jou en je teamleden net een tenniswedstrijd? De bal gaat voortdurend over en weer, maar tot een score komt het niet. Oftewel: het ene voorstel volgt het andere op, maar een gezamenlijk besluit? Ho maar.
Of is jouw teamoverleg meer een spiegelzaal, waarin een voorstel door eindeloze reflecties steeds meer energie verliest.
Dan is het boek van Saskia Tjepkema en Annemarie Bleeker voor jou en je mede-teamleden geschreven. Nu eens niet voor teamleiders en teamcoaches dus. Hoewel die er ook genoeg van kunnen opsteken.
Annemarie en Saskia munten in hun boek het werkwoord ‘teamen’. Een woord dat aangeeft dat samenwerken in een team ook WERKEN aan de samenwerking betekent. Want samenwerken gaat niet vanzelf: dat vraagt teamen.
Een woord naar mijn hart ❤️ Ik word blij van die aandacht voor het ‘teamlid zijn’.
Een van de belangrijkste belemmeringen in dat teamen is, in mijn ervaring, dat mensen gebeurtenissen in het team te persoonlijk maken.
Door in plaats daarvan te begrijpen wat er gebeurt, ga je zien dat er tussen teamleden dynamieken ontstaan. Dynamieken zoals de tenniswedstrijd. En die zijn van invloed op hoe jij je gedraagt in het team en kun jij ook beïnvloeden.
Annemarie en Saskia beschrijven enkele van deze dynamieken. Bijvoorbeeld die typische (niet-productieve) dialogen, die we allemaal wel herkennen. Het helpt om te zien dat jij niet de enige bent die deze dynamieken meemaakt.
Teamen is belangrijk. Elk team heeft hier baat bij. Net als een sportteam, dat vaak traint om de samenwerking te oefenen.
Vind jij bijvoorbeeld dat je (heel) goed feedback kunt geven? Je zult merken dat je deze vaardigheid in elk nieuw team opnieuw hebt te ontwikkelen met elkaar. Het kan soms zelfs voelen alsof je weer op 0 begint. Dat ligt dan niet aan jou, maar is inherent aan het nieuwe team.
En let wel: samenwerken (in teams) lukt het beste als er noodzaak toe is. Samenwerken is geen doel op zich.
Het boek van Annemarie en Saskia helpt je om het team en jezelf in het team beter te begrijpen. En normaliseert de lastige momenten. Het boek leest makkelijk weg en geeft heldere voorbeelden en handige modellen. Waarom zijn die modellen handig? Omdat, zoals de schrijvers stellen, ‘𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐲𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞 𝐢𝐬’ 𝐨𝐦 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐭𝐞 𝐛𝐫𝐞𝐧𝐠𝐞𝐧’.