Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Samen organiseren van een geslaagd congres

Bart Schipmölder, 21 januari 2019

NSO-CNA Jubileumcongres 16 januari 2019Door: Ewout van Luijk

Het congres zit erop! Met een trots gevoel kijken wij als bureau van NSO-CNA terug op een mooie dag. Maanden van voorbereiding gingen aan deze dag vooraf en je mag gerust weten dat het voor ons best spannend was. Het organiseren van een groot jubileumcongres voor ruim 250 deelnemers is niet iets wat wij regelmatig doen. Maar onder de titel “Metamorfose – Leidinggeven aan onderwijsvernieuwing” hebben we een inhoudelijk en divers programma weten neer te zetten, waarin drie vragen centraal stonden: Voor welke metamorfose staat het onderwijs? Welke metamorfose betekent dat voor de school? En welke metamorfose vraagt dat van de schoolleider?

Voorbereiding

De uurtjes voor de opening waren voor ons het meest hectisch. Het aankleden van de zaal, het nalopen van alle workshopruimtes, het ontvangen van de standhouders en workshopgevers en dan natuurlijk ook nog de technische doorloop van het programma. Alles stond keurig op tijd klaar om de deelnemers te kunnen ontvangen. En ondanks de griepgolf en drukke agenda’s kwamen de deelnemers gelukkig in grote getalen opdagen.

Dialoog en leren

Veel oude bekenden zagen elkaar weer. Zelfs alumni van het eerste uur bleken aanwezig te zijn. Deze verbondenheid met elkaar, maar ook met de organisatie, was prachtig om te ervaren. In zijn opening wees Bart Schipmölder ons erop dat onderwijs ons allemaal bindt: we zijn allemaal gevormd door het onderwijs en nu staan wij gezamenlijk voor de taak om weer een nieuwe generatie voor een nieuwe tijd voor te bereiden. Hoe dit onderwijs eruit zou kunnen zien, daarover kunnen we van mening verschillen. Maar hierover met elkaar de dialoog blijven voeren en onze visie blijven scherpen, dat zijn we aan onze leerlingen en studenten verplicht.

Morsig en klooiïg

Of je nou vindt dat het onderwijs drastisch moet worden vernieuwd, of dat we met een aantal verbeteringen al een heel eind komen. Er liggen in het onderwijs genoeg vraagstukken die om aandacht vragen: lerarentekort, kansenongelijkheid, motivatieproblemen, passend onderwijs, om maar een paar kwesties te noemen waarop ingegaan werd in de afsluitende paneldiscussies. En als we dan toch iets aan of in het onderwijs willen veranderen, dan zal verandering altijd morsig en klooiïg verlopen, aldus keynotespreker Hans Vermaak. Zijn advies: pak als leider de vraagstukken waarin niemand zin heeft (de 3B’s) gewoon fair en ferm aan, zodat je ruimte hebt om de vraagstukken die vakgerelateerd (de 3V’s) zijn, in zijn volle breedte en vooral diepte, beet te pakken en daarbij vooral anderen te betrekken.

NSO-CNA Jubileumcongres 16 januari 2019 Riley TevredenHet gaat om de leerling

Dat we hierbij de leerlingen en studenten niet moeten vergeten, herinnerde MBO-ambassadeur Mitchell Boldewijn ons terecht aan. En ook tijdens het congres waren er genoeg leerlingen en studenten aanwezig die hun talenten lieten zien. Van de gebakjes van de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff tot de foto’s van fotografietalent Anniek Molle. Grote indruk maakte ook de 14-jarige zangeres, Riley Tevreden. Zo stoer hoe zij daar gewoon ging staan en zo’n steen goede performance neerzette. Op het bureau zijn we nu allemaal groot fan van haar geworden!

Een kroniek

Ook onze eigen historie kwam goed naar voren gedurende de dag. Catrien Mesman nam met de presentatie van haar boekje “Een kleine kroniek van de Master Integraal Leiderschap” afscheid van NSO-CNA. En ook Angelique Bongers gaat binnenkort met pensioen en werd in het zonnetje gezet. Babs Sirach zette een traditie voort met de Peter Karstanjelezing, waarin zij vertelde over haar visie op 21e eeuws Dalton Onderwijs op haar school Spinoza20First. Uit handen van de zoon en dochter van Peter Karstanje, een van de oprichters van NSO, ontving zij het bijbehorende wisselbeeldje.

Na afloop gingen de deelnemers naar huis met het boekje van Catrien en een inspirerende Bildungkalender. Maar bovenal met een tevreden gevoel. We kregen veel positieve opmerkingen: een inhoudelijk en vlot programma, een gave locatie en een fijne, ongedwongen sfeer. Voor ons genoeg aanleiding om te kunnen spreken van een zeer geslaagd congres!

De foto’s van de dag, videoregistratie en achtergrondmateriaal zijn te vinden op onze jubileum-pagina.

 

Deel dit bericht

Nog geen reacties.

Reacties zijn gesloten.

Spring naar toolbar