Kleur bekennen
In juni 2019 verscheen een nieuwe bundel met essays over leiderschap, geschreven door studenten van de opleiding Persoonlijk Leiderschap. Kiki Verbeek begeleidt deze studenten daarbij. In dit blog schrijft ze over het belang van schrijven voor leiderschapsontwikkeling: ‘Kleur bekennen’.
Schrijven is de kunst van het langzaam en gestructureerd nadenken. Oftewel: schrijven is de kunst te weten wat je wilt zeggen. Weet wat je wilt zeggen voordat je schrijft.
Iedereen is een schrijver
Soms hoor ik uitspraken als ‘Ik kan niet schrijven’, ‘Ik ben geen schrijver’ of ‘Schrijven is niet mijn ding’. Maar in de praktijk van het schrijven blijkt zelden het schrijven zelf een probleem. Het gaat om het denken dat aan het schrijven vooraf gaat: dát is waar de schoen wringt. Wie weet wat hij wil zeggen, stelt dat namelijk moeiteloos op schrift. Ga maar na.
Langzaam en gestructureerd nadenken. Stap voor stap. Dat is nodig. Schrijven dwingt je tot precisie. Schrijven zet je ertoe aan de denkstappen die je in je hoofd in een fractie van een seconde doorloopt te vertragen en uit te rekken tot expliciete woorden en zinnen die het je lezer mogelijk maken te volgen wat zich in jouw hoofd voltrekt. Als je in jouw tekst je lezer bij de hand pakt en meeneemt langs de lijn van je gedachten, dan breng je je boodschap helder over.
Vertrek waar je vuur brandt
Als leidinggevende is het essentieel dat je weet hoe je je visie verwoordt, dat je weet wat je wilt zeggen en dat je dat zo over het voetlicht brengt dat je de mensen bereikt die je wilt bereiken. Wat het ook is: de introductie van een nieuw leerlingvolgsysteem, een herzien schoolplan of een motiverende onderwijsvisie. Hoe klein en praktisch of hoe groot en veelomvattend je boodschap ook is, met een helder verhaal zorg je ervoor dat je zegt wat je wilt zeggen en dat je boodschap landt bij je doelgroep.
Weten wat je wilt vertellen is makkelijker over een onderwerp waarmee je je nauw verbonden voelt. Elk jaar heb ik het voorrecht schoolleiders te begeleiden bij het schrijven van hun leiderschapsessay in de laatste fase van hun masteropleiding aan de NSO-CNA Leiderschapsacademie. Het essay nodigt ze uit te vertrekken waar hun vuur brandt – en dat werkt. Ze schrijven over wat zij belangrijk vinden, een onderwerp dat ze altijd al hebben willen doorgronden, een verhaal dat ze altijd al hebben willen vertellen.
Weet wat je wilt zeggen en ga daarvoor staan
In het voorwoord bij de nieuwste bundel leiderschapsessays (juni 2019) beschrijft NSO-CNA directeur Bart Schipmölder hoe hij in zijn eerste jaar als leidinggevende ontdekte hoe belangrijk het is om kleur te bekennen: “Daarmee ga je voorop in het creëren van een veilige ruimte waarbinnen ook anderen zich kunnen uitspreken. Een ruimte waarbinnen professionals kunnen floreren.” Weten wat je wilt zeggen en daarvoor gaan staan is zowel van belang voor anderen als voor jezelf. Zo breng je mensen in beweging. Zo geef jij jezelf een gezicht.
Dus laat je niet aanpraten dat je geen schrijver bent – en praat dat ook jezelf niet aan. Je kunt denken. Dus je kunt schrijven. En je hebt iets te vertellen. Dat ga je doen: verhelder wat je wilt zeggen en schrijf dat op. Je lezers of toehoorders zullen je dankbaar zijn dat jij de moeite doet om je verhaal met hen te delen. Schrijvend maak je jezelf zichtbaar. Schrijvend breng je je boodschap onder de aandacht van een breed publiek.
Je kent het spreekwoord: wie schrijft die blijft – en zo is het.
Je kunt de essaybundel gratis toegestuurd krijgen. Vraag deze hier aan.
docent NSO-CNA Leiderschapsacademie
Kiki begeleidt trainers, coaches en adviseurs die worstelen met het profileren van zichzelf via haar eigen bedrijf GlasHelderVerhaal.