Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Schoolleider Stadsbekwaam: praktijkuitwisseling met Oslo

Frans Grobbe, 23 oktober 2018

Ja, dat is toch wel écht iets anders vinden ze, werken in de grote stad. Veertien schoolleiders uit Oslo zijn bij ons aangeschoven. Ze vertellen over hun werk en zijn nieuwsgierig naar collega’s in Amsterdam en andere grote steden in Nederland. Hoe kan het toch dat een goed schoolklimaat niet altijd effect heeft op de leeropbrengsten? Hoe gaan schoolcultuur en straatcultuur samen en hoe maken we meer gebruik van alle mogelijkheden die de grote stad onze leerlingen biedt? Met wie werk jij allemaal samen rond de school en hoe gaat dat? Hoe divers zijn de teams op jullie school en wat wordt daarbij van de schoolleider verwacht?

Snel veranderende werkpraktijk

Nee, een nieuwe discipline is het misschien niet – schoolleider in de grote stad –  wel een belangrijke en snel veranderende werkpraktijk waarvan het eigen maken daarvan direct verbonden is met ieders eigen situatie. Leren door schoolleiders wordt dan het samen ontdekken van nieuwe mogelijkheden in die situaties meer dan het daar buiten ophalen van ‘concepten’ waarvan je maar moet afwachten wat je er thuis precies mee kunt. Beginnen dus bij de eigen actuele vragen uit de eigen praktijk.

Stadsbekwaam

Stadsbekwaam noemen ze deze professionals bij de groep Urban Education van de Hogeschool van Amsterdam waar ook geprobeerd wordt dit domein te ontginnen. Beroepsidentiteit, een nieuw zelfbeeld van schoolleiders in relatie tot de grootstedelijke vraagstukken, is één van de onderwerpen. Ook wij verwachten beter te gaan begrijpen wat van schoolleiders in die stadse positie allemaal wordt gevraagd en verbinden dit altijd met de schoolontwikkeling en de schoolopbrengsten voor leerlingen. Daar gaat het om.

Uitwisseling schoolleiders

VSchoolleidersuitwisseling Oslooor deze professionalisering en schoolontwikkeling organiseert NSO-CNA  tot 2022 jaarlijks schoolleidersuitwisseling tussen Amsterdam, andere grote steden en Oslo. De eerste groep reist van 11-15 november 2018 naar Oslo en in maart 2019 komen de collega’s vanuit Oslo voor een tegenbezoek in Amsterdam. Doel is het vergroten van het vermogen van schoolleiders om in ‘de grote stad’ hun scholen verder te ontwikkelen. Dit doen we door elkaars werkpraktijk te bezoeken, mee te denken in elkaars verbeterprogramma’s en op die manier aan nieuwe stadse ‘interventielogica’ te sleutelen.

Puzzelen in de praktijk

Dat de werkcontext in Oslo en grote steden in Nederland deels verschilt zorgt ervoor dat we ons in dit actie-onderzoek nog meer moeten afvragen wat werkt in welke context en waarom dan wel? Puzzelen in de praktijk dus! De hartelijke ontvangst in Oslo en de aandacht voor het programma in Amsterdam zijn in ieder geval veelbelovend voor het slagen van  deze aantrekkelijke manier van professionalisering.

Impressies

De eerste groep schoolleiders uit Amsterdam is samen met NSO-CNA Leiderschapsacademie in november naar Oslo geweest. Luc Sluijsmans schreef een paar korte inspirerende impressies:

En lees hier het eindverslag van de eerste reis in 2018.

 

Frans GrobbeFrans Grobbe is opleider in de Module School en Omgeving en verantwoordelijk voor de internationale programma’s van NSO-CNA leiderschapsacademie.

Klik hier voor meer informatie over de volgende schoolleidersuitwisseling met Oslo in het najaar 2019.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar