Teamleider in het onderwijs … een leven lang leren!?
Onlangs sprak ik een beginnende teamleider die aan haar baas had gevraagd of ze ook een externe coach mocht inhuren gedurende haar eerste jaar. De betreffende schooldirecteur had een beetje zuur gekeken, want tja dat kostte weer geld en erger nog dan zou de teamleider ook 1x in de zes weken een paar uur buiten de vestiging zijn. Wie moest er dan op haar team passen? Toen zij haar eerste gesprek met de coach zou gaan voeren en om 14.30 uur de school verliet, riep de directeur haar vriendelijk na: “laat je niks aanpraten hè door die coach…”. Ik wou dat ik dit verhaal verzonnen had, maar het is waar gebeurd.
Toen ik zelf in 2004 als sectordirecteur havo/vwo op een scholengemeenschap in Bolsward ging werken trof ik daar een rector die een heel andere visie had op leren en ontwikkelen. Hij raadde mij meteen aan om een externe coach te benaderen en kwam met een groot scholingstraject voor leidinggevenden op de proppen, waardoor ik in mijn eerste jaar gemiddeld een dagdeel per week buiten de school aan mijn opleiding en mijn netwerk zou gaan werken. Toen ik voorzichtig opperde dat ik toch niet zoveel weg kon zijn en dat ik die dagdelen niet kon missen voor mijn werk, antwoordde de rector: “dan moet je dat wat beter organiseren en zorgen dat ze zonder jou de tent draaiende houden.”
Visie op leren
Als ik de visie van mijn toenmalige rector op dit thema in een paar quotes zou samenvatten dan is dat zoiets als:
- “Het is voor jouw drie teams niet goed als de baas altijd maar op hun vingers kijkt.”
- “Jij geeft als sectordirecteur zo het voorbeeld dat je je hele leven lang blijft leren en ontwikkelen. Dat willen we van het personeel toch ook.”
- “Het is voor jou en ons belangrijk dat je de blik ook naar buiten richt, leert, ontwikkelt en netwerkt. En dat je de opgedane kennis en vaardigheid vervolgens weer de school in brengt.”
- “Het is voor jou persoonlijk cruciaal dat je spart met anderen, geïnspireerd raakt en blijft om dit werk goed te doen.”
Zo kan het dus ook.
Hoe gaat dat bij jou?
En welke stappen zet jij? Word jij hierin gestimuleerd of tegengewerkt op jouw eigen school?
Als jij nu al een tijdje middenmanager bent en je wilt je ook weer verder ontwikkelen, je wilt sparren met collega’s die vergelijkbaar werk doen en je wilt weer leren buiten de deur, dan kan ik je de opleiding Middenmanagement 2.0 van NSO-CNA zeker aanraden. Een opleiding voor ervaren middenmanagers die bij ons of elders een middenmanagementopleiding deden. De opleiding is minder intensief dan de middenmanagementopleiding en een prachtige kans om in beweging te blijven, om geïnspireerd te raken of te blijven en om weer volgende stappen te zetten op je leiderschapspad. 8 dagen van persoonlijk leiderschap, onderwijskundig leiderschap, veranderkunde, professionele cultuur en HRM-vraagstukken die je als teamleider in je dagelijkse praktijk tegenkomt. De opleiding start op maandag 26 oktober 2020 en loopt tot half april 2021. Van harte welkom!
En ja, wie wil dat nou niet… een leven lang leren?
Pim Visser
Docent NSO-CNA in o.a. de Middenamangement-opleiding, Leidinggeven aan leren en maatwerk
Lees hier hoe Lieneke Worst de opleiding Middenmanagement 2.0 heeft ervaren