Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Ken jij het verhaal van de krekel en de mier?

Cock Raaijmakers, 14 juni 2018

 

Uitgeven of sparen?

Het antwoord op deze vraag maakt je niet zelden pijnlijk bewust van een generatiekloof. Oudere jongeren vanaf pakweg 40 jaar kennen het verhaal niet meer. In de fabel staat de mier voor plannen, denken aan de toekomst, het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst. De krekel vertegenwoordigt het gevoel van ‘pluk de dag’, leven in het nu, geen zorgen voor morgen. De fabel rekent in de moraal meedogenloos af met het levensgeluk van de krekel. Aldus valt het te beschouwen als een groot compliment aan de spaarzaamheid die past of paste bij de Nederlandse volksaard.

Wanneer we proberen de stereotypering in het onderwijs van toepassing te verklaren, dan zijn schoolbestuurders te vinden die prat gaan op grote financiële reserves, waarmee het voortbestaan gegarandeerd zou zijn. Anderzijds vernemen we uit de kranten te vaak voorbeelden van megalomane projecten, waarmee wel erg nadrukkelijk wordt beantwoord aan het beeld van de krekel.

Door de extreme parallel uit de fabel maken we kennis met een doorlopend dilemma van het gezin, van een willekeurige organisatie, ook binnen het onderwijs. Hoeveel van mijn huidige rijkdom moet ik inleveren voor een onzekere toekomst? Hoeveel ruimte mag of moet ik claimen voor mijn huidige levensgeluk? De eerste vraag stelt eisen aan je vermogenspositie, de tweede vraag aan je capaciteit onmiddellijk geld beschikbaar te hebben.

De alarmerende mededeling is dat we van ieder lid van de schoolleiding een visie mogen verwachten omtrent de noodzaak tot het aanhouden van spaargelden en op de wijze van besteden van gelden aan noodzakelijke, nieuwe onderwijsplannen. Door te denken in geld maak je beide opties hard en kwantitatief. Geruststellend moet zijn dat de eerste oriënterende dag van de module Strategische Bedrijfsvoering je de garantie biedt het lastige stereotype te kunnen hanteren. Je mag jezelf beschouwen als een volwaardige non-financial met basiskennis, die in staat is de fabel van de krekel en de mier in alle opzichten op waarde te schatten. Als een enkele dag al zoveel rendement biedt, is dat alle reden om langs te komen en dit te ontdekken.

Cock Raaijmakers, Docent Strategische Bedrijfsvoering

Cock Raaijmakers
Kerndocent Strategische Bedrijfsvoering

 

1 1 stem
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar