Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Wat ik leer door corona? Loslaten!

Robin Buning, 31 mei 2020

Robin Buning is leerkracht bij Zaan Primair. Hij volgt dit jaar de opleiding Basisbekwaam bij NSO-CNA en schreef als opdracht voor de opleiding een column over zijn leiderschap(sontwikkeling) in tijden van corona.

Loslaten

Daar was je dan, coronacrisis, als ongenode gast op ons onderwijsfeestje. Al hingen de slingers nog niet. Waar we eerder dit jaar nog staakten en de school zelf dichthielden, moest hij nu verplicht dicht. Dicht voor de veiligheid en gezondheid van iedereen.

In eOnderwijs op afstanden recordtijd startten we het thuisonderwijs op. Aan het begin van onze voorbereiding sprak ik mijn collega Wilma:

“Robin, ik wil echt dat alle kinderen thuis iedere dag alles af hebben. Twee uur werken aan je schoolwerk is al heel weinig en anders lopen ze achterstanden op. Hoe controleren we of alles echt af is en of het goed gemaakt is? En leggen de ouders het wel goed uit?”, zei ze.

Ik antwoordde dat we niet al het werk kunnen zien en slechts van een afstandje kunnen controleren. Dat we doen wat kunnen en verder vertrouwen moeten hebben dat het goed komt.

Contact op afstand

De school ging dicht en al het contact werd op afstand. Maar wat deden de collega’s precies? Hoe deden ze het? en werkten ze wel samen met anderen?
Ik vroeg mijn directeur, in de week die volgde, hoe we samen zicht konden houden op werk van de collega’s. Zij gaf mij precies hetzelfde antwoord als ik mijn collega had gegeven: “we doen wat we kunnen en moeten vertrouwen hebben dat het goedkomt.”

Oefening in leiderschap

Een goede oefening in leiderschap. Ik heb de neiging overzicht te willen houden en te willen ondersteunen. Toen wij team- en bouwoverleggen organiseerden hoorden we onze collega’s over samenwerking, experimenteren en doorpakken. De betrokkenheid en urgentie bracht alles in beweging.
Daar hadden ze ons niet voor nodig. Ik zeg tegen mijzelf: “durf los te laten, doe wat je kunt en heb vertrouwen!”

Robert Buning over coronaRobin Buning

leerkracht bij Zaan Primair en student Basisbekwaam

Naar onze andere blogs

Lees de interviews in onze serie over leiderschapspraktijken in tijden van corona

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar