Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Zit er muziek in strategische bedrijfsvoering?

Cock Raaijmakers, 27 november 2020

De start

Het is kwart over acht. We maken de zaal gebruiksklaar. Een klein uur later zal het seminar ‘planning en control binnen onderwijsinstellingen’ starten. Mijn collega verlaat de zaal op weg naar koffie voor ons beiden. Op de aangesloten laptop zoek ik naar de muziekfilmpjes en in mijn hoofd ontvouwt zich de informele playlist. Spontaan is mijn milde afwijking om dagelijkse gebeurtenissen actief of passief te omlijsten met muziek, uitgegroeid tot een spraakmakend eerste onderdeel van de les.

Tweeslachtig

‘Planning en control’ roept bij de deelnemende studenten niet zelden tweeslachtige gevoelens op. Het besef heeft postgevat dat verbonden kennis en vaardigheden onontbeerlijke elementen zijn in het werk van de schoolleider. De in het geding zijnde onderwerpen zijn echter mentaal van het vignet ‘saai, moeilijk, ver van mijn bed’ voorzien.

Om te janken zo mooi

‘Born to run’ (Bruce Springsteen) vormt een welkome opwarmer. ‘Om te janken zo mooi’ (Maarten van Roozendaal) is voor velen onbekend, ‘Have I told you lately’ (Van Morrison) het nummer dat de meeste herinneringen oproept. De start groeit spelenderwijs uit tot een momentum dat erin slaagt het beschreven verwachtingspatroon bij de studenten te doorbreken.

Aanjagen van de juiste attitude

Moeten we de beschreven start van de leergang slechts beschouwen als een manier om een plezierige, muzikale ambiance te creëren? In vijf stappen zal tijdens het seminar de strategische beleidsvorming worden doordrenkt met financiële verworvenheden. Bedrijfsvoering bezit het aureool een beroep te doen op ‘harde’, cognitieve vaardigheden. Niets is minder waar. Bij het doorlopen van de genoemde vijf fasen doen we een beroep op capaciteiten die met het analytisch, beleidsvoerend, communicatief en vooral ook creatief vermogen te maken hebben. Strategische bedrijfsvoering doet slechts voor een deel een beroep op puur financiële kennis. Voor een master waarbinnen het aankweken van de capaciteit tot onderwijskundig leiderschap de core-business vormt, is een meer genuanceerde aanpak een levensvoorwaarde. Het aanjagen met achtergrondmuziek kan als opmaat dienen bij het creëren van de noodzakelijke en gewenste attitude. Het helpt ons de brug te slaan tussen financiële dogma’s en de beleidsmatige ritmiek die binnen de onderwijsinstelling gangbaar is.

Ook swingen met cijfers? Op 2 februari 2021 start een nieuwe groep met de opleiding  Strategische Bedrijfsvoering. Schrijf je nu in!

Cock Raaijmakers, docent NSO-CNA Leiderschapsacademie

 

Cock Raaijmakers

docent NSO-CNA, Strategische Bedrijfsvoering

Naar andere blogs

 

 

Verwijzing naar de muzieknummers:

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar