Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Hoe bestrijd je kansenongelijkheid in het onderwijs?
Deze school schafte huiswerk af.

Eenderde van de middelbare scholieren gaat buiten school naar bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding. Veel van die klasjes zijn duur en dat leidt tot kansenongelijkheid. Uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs blijkt dat vorig schooljaar eenderde van de middelbare scholieren na de lestijd huiswerkbegeleiding, examentraining of bijles volgde. Die bijscholing kost vaak honderden euro’s per kind. Gezamenlijk gaven de ouders van middelbare scholieren in het schooljaar 2018/2019 zo’n 200 miljoen uit.

De Haemstede-Barger Mavo zette een ander spoor in. Twee jaar geleden werden zij een huiswerkvrije school. Directeur Mattie Smits-Jansen (student aan onze modulaire master): “We zagen dat er steeds meer ongelijkheid ontstond in de kansen voor leerlingen om hun diploma te halen. Omdat er ouders waren die wel dure huiswerkklas extern konden inhuren en ouders die dat niet konden.” En dus werd het rooster omgegooid. De dag begint en eindigt met flexuren. Daarin kunnen de leerlingen samen op school huiswerk maken, leren of extra begeleiding krijgen voor een bepaald vak.

Donderdag 24 oktober zond één vandaag een kort item uit over de huiswerkvrije school. Mattie, docenten en leerlingen vertellen over hun ervaringen. Klik op het item.

 

Spring naar toolbar