Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Freerk Wortelboer over Persoonlijk Leiderschap

Dit bericht is geschreven op 10 december 2022

Freerk Wortelboer, Docent NSO-CNA LeiderschapsacademieDocent NSO-CNA

Over de leerlijn Persoonlijk Leiderschap in de MEL.

Freerk Wortelboer is docent en leerbegeleider Persoonlijk Leiderschap binnen de MEL van NSO-CNA. Een onmisbaar onderdeel, want: “Je kunt anderen pas leiden, als je jezelf  kunt leiden”, aldus Freerk.

Waarom Persoonlijk Leiderschap ?

“De MEL leidt mensen op tot schoolleider. Zij willen meer verantwoordelijkheid. Mensen leiden. Bij NSO-CNA geloven we in één ding heilig: bij leidinggeven ben je zélf je belangrijkste instrument.

Dat betekent dat je enerzijds de juiste vaardigheden moet ontwikkelen. Bijvoorbeeld: hoe voer je een goed coaching-gesprek? En: hoe organiseer je de dialoog zodanig dat er draagvlak voor een besluit ontstaat?

Maar anderzijds moet je inzicht hebben in jezelf. Waarom ben je zoals je bent? Hoe ga je daarmee om? Hoe gebruik je je eigen kracht, en omzeil je je eigen valkuilen?

Bijvoorbeeld: je bent een controlfreak. Dan is het moeilijk om een goed leider te zijn. Om zaken te delegeren en los te laten. Mensen worden immers gek als je constant in hun nek hijgt.

Of je bent probleemmijdend. Moeilijke gesprekken ga je liever uit de weg. Dan moet je een manier vinden om daarmee om te gaan. Want als leider krijg je daar onvermijdelijk mee te maken.”

Theorie alleen is dus niet genoeg om die vaardigheden te leren?

“Zeker niet. De methodiek kennen is één. Jezelf kennen is een onmisbare tweede.

Pas dan kun je ook oog hebben voor hoe ánderen zijn. Jij hebt je meningen, maar de ander ook. Hoe kun je die samenbrengen – ook als ze tegenover elkaar staan – en vooruitgang boeken?

Jij, ik, iedereen heeft zijn of haar eigen stokpaardjes. Die kunnen in verschillende richtingen rennen. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? En is dat eigenlijk wel nodig? Wanneer ben je sturend, wanneer volgend? Wanneer verbindend, wanneer begrenzend? Wanneer doe je moeite om mensen samen te brengen, en wanneer ga je staan voor wat jíj vindt?

Het zijn die vragen die je pas kunt beantwoorden als je weet wat voor leider je bent. Ieder mens is uniek, dus is jouw leiderschap ook altijd uniek.

Zoals Nietzsche zei: ‘Word wie je bent.’ Dát is waar de module Persoonlijk Leiderschap voor bedoeld is.”

Wat vinden studenten ervan?

“Die zijn heel enthousiast. Het is ook geen therapie; het gaat om gezonde mensen, die wat kunnen leren over zichzelf. En die kennis vervolgens kunnen benutten om een sterke schoolleider te worden.”

 

Spring naar toolbar