Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

“Ik help studenten onderzoek te verbinden met de praktijk”

Dit bericht is geschreven op 19 november 2018

Onderzoeksbegeleider Karin DerksenKarin Derksen, Docent en begeleider onderzoek, NSO-CNA

Karin is de nieuwe aanwinst van het team die de module Onderzoek verzorgt. Deze module is onderdeel van beide masters van NSO-CNA (MEM en MIL). Met als nadrukkelijk doel: kennis en inzichten verwerven die bijdragen aan een verbeterdoel binnen de school van de studenten. Onderzoek vertalen naar praktijk, dus. En juist dáár ligt Karins expertise.

Hoe ben je bij NSO-CNA terechtgekomen?

“Ik werd gevraagd! En ik zei ja omdat ik in een team terecht zou komen. Een team dat deze module verder wil ontwikkelen. Daaraan wil ik graag een bijdrage leveren. Specifiek op het vlak van hoe je wetenschappelijk onderzoek toepast in de praktijk.

Die expertise verwierf ik tijdens mijn promotieonderzoek. Dat ging over de vraag hoe teams zo effectief mogelijk kunnen samenwerken en hoe leiderschap dat ondersteunt. Ik wilde dat die kennis leidde tot praktische toepassingen.

Het is daarnaast de bedoeling dat studenten in de module meer in groepsvorm gaan werken. Samen onderzoek doen. Ook dat triggerde me. Want teamleden moeten elkaar versterken, en dat is niet vanzelfsprekend. Dat moet goed opgezet worden om dit tot een succes te maken. Daar draag ik graag aan bij.”

Hoe kun je met jouw expertise bijdragen aan de module Onderzoek?

“Studenten hebben continu behoefte aan die vertaalslag naar de praktijk. Dat merkte ik al tijdens de 1e dag. Ze stelden me vragen in de trant van:

Als ik binnen mijn school iets wil veranderen, hoe kan ik hiervoor onderzoek inzetten?

Zij zien onderzoek dus ook primair als een middel om de praktijk te veranderen. En dat is in mijn ogen ook precies de juiste volgorde. Anders blijft onderzoek heel abstract.”

Heb je direct al studenten op weg kunnen helpen?

“Dat denk ik wel. Ik merkte dat ik gelijk goed met ze mee kon denken. Zo viel het me op dat studenten onderzoek al snel heel groot en complex maken. En dat vinden ze intimiderend. Ik kon ze duidelijk maken dat ze het ook klein kunnen houden:

Ga eerst met je team in gesprek: wat willen we wel en niet oppakken? Dus wat moeten we dan gericht gaan onderzoeken?

Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Anders doe je onderzoek vooral voor jezelf, zonder dat je weet of je er later iets mee kan. Of dat je team er iets mee doet.”

Wat verwacht je van je tijd bij NSO-CNA?

“Dat we samen iets moois kunnen neerzetten. Nu al merk ik dat er echt wordt samengewerkt binnen het team. Enorm leuk om hier onderdeel van uit te maken. Ik ben dan ook benieuwd hoe het gaat uitpakken. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Spring naar toolbar