Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Leiderschapspraktijken in tijden van Corona – deel 6

Het zijn bijzondere – om niet te zeggen ronduit rare – tijden. Ook NSO-CNA wordt uitgedaagd creatief om te gaan met de coronacrisis. Dat lukt, maar wel met vallen en opstaan. Het is een tijd van actie, maar ook van leren. Dat geldt natuurlijk ook voor schoolleiders en hun teams.

We vroegen daarom onze studenten, schoolleiders, opdrachtgevers, docenten en bureaumedewerkers hoe het ze vergaat. Wat er goed gaat en wat beter kan. En wat we meenemen naar de toekomst, als alles straks weer ‘normaal’ is.

In aflevering 6 van Leiderschapspraktijken in tijden van Corona.

Myrlon de Boer, medewerker Studentzaken bij NSO-CNA

Myrlon de Boer
Ik heb weloverwogen de keuze gemaakt om niet thuis te werken

Myrlon coördineert en verwerkt van alles rondom studentzaken. Dankzij haar krijgen studenten bijvoorbeeld hun certificaat. En kunnen de docenten van NSO-CNA in deze tijd hun online lessen geven.

Is je werk veel veranderd sinds de maatregelen tegen Corona?

“Dat valt eigenlijk wel mee. Ik heb niet eens veel thuisgewerkt. Samen met een collega werk ik ‘gewoon’ op kantoor. Alleen als er teveel mensen zijn, blijf ik thuis.

Op kantoor blijven werken was zowel voor mij als mijn collega een bewuste keuze. Op kantoor werken vind ik simpelweg fijner. Dat geldt natuurlijk voor veel mensen. In mijn geval wat het ook verantwoord mogelijk.

Natuurlijk heb ik eerst getwijfeld: is het wel verstandig? Moet ik het wel doen? Mijn collega en ik hebben daar goed over gesproken. En duidelijke afspraken gemaakt: altijd 1,5 meter afstand, goed handen wassen, etc. Maar ook over hoe we onze vrije tijd invulden. Want als je samen die keuze maakt, heb je daarin verantwoordelijkheid naar elkaar toe.

Zo maakten we uiteindelijk de weloverwogen keuze om op kantoor te blijven werken. Het voelde voor ons allebei goed.”

Hoe help jij studenten en docenten om deze tijd door te komen?

“Mijn belangrijkste taak hierin was Zoom uitpluizen. Ik had er nog nooit van gehoord vóór Corona. Dus ik moest er goed induiken, zodat ik collega’s kon uitleggen hoe het werkt.

Ik coördineer nu ook wanneer welke docent welk account gebruikt. Ze reserveren bij mij, en ik zorg dat iedereen z’n digitale plekje krijgt.

Toen we nét alles op de rit hadden, kwamen de negatieve berichten over Zoom in het nieuws. Daarom gingen we ook direct op zoek naar een alternatief. Dat hebben we nu, ook al kunnen we Zoom gelukkig blijven gebruiken; er zijn inmiddels updates geweest. Sowieso gebruiken we alleen de betaalde versie, die beter beveiligd is.

We hebben één keer te maken gehad met een groep studenten die van hun organisatie Zoom niet meer mocht gebruiken. Dat konden we toen oplossen door de bijeenkomst via Teams te doen. We zorgen hoe dan ook altijd dat studenten hun opleiding kunnen blijven volgen.

In deze tijd zijn er natuurlijk ook nog steeds studenten die hun opleiding afronden. Net als voorheen zorg ik dat ze hun certificaat krijgen. Dat gaat wel omslachtiger: ik stuur het certificaat op naar de docent, die ondertekent het en stuurt het terug, en ik stuur het uiteindelijk naar de student. Wel jammer dat die zo de ‘echte’ uitreiking missen.”

Welke inzichten levert deze tijd jou op?

“Dat mijn werkplezier echt voor een groot deel afhangt van het contact met collega’s. Dat wist ik al, maar is nu bevestigd. Ik mis de aanspraak, de gezelligheid, de ontmoetingen… Niet alleen zakelijk, ook privé. Soms ga ik weer wandelen met een vriendin. Dat voelt dan weer zó fijn.

En het dubbele van contact via een webcam. Aan de ene kant: ontzettend fijn dat we het hebben. Daardoor kunnen we elkaar blijven ‘zien’ en kan NSO-CNA – en natuurlijk het hele onderwijs – door blijven draaien.

Maar aan de andere kant vind ik het een hele platte manier van communiceren. Als je elkaar op kantoor ziet, vraag je natuurlijkerwijs even aan elkaar hoe je avond was. In het begin sloegen we dat vaak over; we videobelden voor een specifieke zakelijke reden. Dat tikten we af, en hingen weer op. Inmiddels gaat dat gelukkig wel anders. Misschien omdat we eraan gewend raken.

Zelf Zoom ik niet zoveel. Maar áls ik het doe – vooral bij wat langere sessies – merk ik dat het veel energie kost. Van anderen – die dagelijks meerdere keren in sessies zitten – hoor ik dat het echt uitput.”

Wat is jouw gouden tip voor deze tijd?

“Geef extra aandacht aan zelfzorg. Daarmee bedoel ik niet alleen je lichamelijke gezondheid vanwege het virus. Maar juist ook je geestelijke gezondheid. Want als je thuiswerkt en continu videogesprekken voert, vervagen de grenzen tussen werk en privé.

Dat hoor ik van collega’s, maar zie het zelf ook bij mijn vriend. Hij gaat ’s ochtends direct aan het werk en neemt niet de tijd om eerst even een kop koffie te pakken en te ontbijten. Ik zie bij hem – en hoor van anderen – dat een dag zo extra vermoeiend is.

En dan hebben wij nog niet eens kinderen. Veel vrienden en collega’s wel. Die moeten behalve thuiswerken óók nog thuisonderwijs geven. Van hun weet ik: je kunt in die situatie je werk nooit 100% doen.

Je hoort het deze tijd vaak, maar het is echt het allerbelangrijkste: denk om jezelf – en elkaar natuurlijk.”

Lees ook de andere interviews over leiderschapspraktijken in tijden corona.

Interview: Arjan Jonker, Waardevolle Webteksten

Overzicht van alle interviews in deze reeks.

 

Spring naar toolbar