Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Anne Hoekstra
opdrachtgever maatwerkproject

Anne Hoekstra, Regius College
School: Regius College Schagen
Functie: Voorzitter CvB
Opleiding: Maatwerk

Op het Regius College Schagen vroegen ze zich enkele jaren geleden af: hoe ziet het leiderschap op het Regius eruit? Hoe kijken we daar tegenaan?

Daarover hielden ze intern interviews. En daaruit volgde de visie: coachend leidinggeven aan leren. Die leiderschapsstijl wilden ze ontwikkelen.

Ze beseften dat als ze daarmee serieus aan de slag wilden, ze specifieke kennis en vaardigheden nodig hadden. Daarom besloten ze een intern traject voor alle leidinggevenden te laten verzorgen door een opleidingsinstituut. In het offertetraject sloot NSO het beste aan bij wat zij wilden.

Hoe sloot NSO het beste aan bij jullie wensen?

Anne Hoekstra, Voorzitter College van Bestuur:

“We kozen voor NSO, toen nog niet samen met CNA, omdat ze ons geen standaardprogramma voorschotelden. Ze schetsten de contouren. De invulling kwam voort uit co-creatie, grotendeels gedurende het traject zelf.

Ze pakken dus niet zomaar iets wat ze al op de plank hebben liggen, en rollen dat klakkeloos uit. Nee: maatwerk is bij NSO écht het uitgangspunt.

Ze gaven er ook blijk van écht naar onze wensen te hebben gekeken. De offerte sprak onze taal en onze werkelijkheid.”

We kozen voor NSO omdat ze ons geen standaardprogramma voorschotelden.

Hoe kreeg het traject in de praktijk vorm?

“Om zo’n traject zich goed te laten ontwikkelen, heb je een hele goede persoonlijke band nodig. Alleen dan kun je als 2 gelijkwaardige partijen bouwen aan een mooie interne opleiding.

Daarbij moet je van beide kanten continu goed reflecteren en daarover praten. Het soms durven níet te weten. NSO-CNA durft dat.

Op deze manier co-creëren was niet altijd even makkelijk, zeker niet in het begin. Maar leidde wel tot een traject dat heel goed aansluit bij wat wij zochten.”

Wat is je nog meer opgevallen aan de werkwijze van NSO-CNA?

“Het netwerk van NSO-CNA is indrukwekkend: er was geen spreker die onder de maat was. En het was ook niet altijd dezelfde; de afwisseling was heel prettig.

Het is ook nooit een losgezongen theoretisch traject geweest. Continu waren we bezig met de ontwikkeling van onze school. Met uitdagingen waar onze leidinggevenden voor stonden. De projecten die we kozen om de theorie concreet te maken, waren projecten die we zonder de opleiding ook gehad zouden hebben. Maar dan zonder de waardevolle inbreng van NSO-CNA.

Zo maken we een ontwikkeling mee die dankzij NSO-CNA enorm verdiept is.”

Anne Hoekstra voorzitter CVB Regius College

‹ Alle klantervaringen Lees meer informatie over Maatwerk
Spring naar toolbar