Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Annette Blonk
Oriëntatie op schoolleiderschap

Annette Blonk MM 6870
School: De Gooische School Laren
Functie: Directeur
Opleiding: Oriëntatie op schoolleiderschap

Annette Blonk start per 1 augustus 2022 als directeur op De Gooische School. Terwijl ze op 1 september 2021 nog twijfelde of het schoolleiderschap bij haar paste. Wat is er in die periode gebeurd, dat ze zó snel de switch maakte?

Waarom wilde je de oriëntatiecursus van NSO-CNA volgen?

“Ik dacht al langer na over het schoolleiderschap. Maar ik kwam er steeds niet aan toe; andere dingen en werkzaamheden kwamen ertussen.

Sinds 2016 werk ik op de Gooische School in Laren. Aan die school heb ik echt mijn hart verpand. Naast mijn werk als leerkracht vervulde ik al een rol als coördinator. Ook regelde ik subsidies voor verschillende projecten, waar ik het team in meenam.

Al die jaren bleef een stemmetje in mijn hoofd vragen stellen: wil je wel altijd les blijven geven, hoe graag je dat ook doet? Wil je geen leidinggevende worden op je school?

Vorig jaar besloot ik de antwoorden op die vragen te vinden: ik schreef me in voor de oriëntatiecursus van NSO-CNA.”

Hoe beviel de oriëntatiecursus?

“Na bijeenkomst één wist ik het al: dit vind ik heel erg leuk, hier wil ik mee verder. Dat kwam ook door de docenten (Ilse van Hal en Johan Spitteler) en hun benadering van de lessen. De cursus is erg interactief en praktijkgericht.

Ook beviel de sfeer: als ik bij een bepaald punt dacht ‘kan ik dat wel?’, kon ik dat aangeven. Daarna werd het met de hele groep open besproken. Zo ontdekte ik dat ik niet de enige was met die twijfels. Daarbij kreeg ik een goed beeld van de praktijk. Dat gaf duidelijkheid en nam mijn twijfels weg.

De bijeenkomsten kosten niet veel tijd. Je kunt wat lezen en krijgt precies genoeg informatie. Zo komen veel facetten van het schoolleiderschap aan bod.”

“Na bijeenkomst één wist ik al: ik wil schoolleider worden”

Je hebt niet de hele oriëntatie gevolgd. Waarom niet?

“In december stopte Ilse als docent. Want zij ging de Schoolleidersopleiding Basisbekwaam doen vanaf januari. Ik stuurde een berichtje om haar te bedanken. Daarbij schreef ik: ‘Misschien zien we elkaar in de toekomst bij de schoolleidersopleiding!’

Ilse reageerde: ‘Ik zie dat het schoolleiderschap echt bij je past. Waarom stap je niet over en begin je in januari al met de opleiding?’

Ik dacht: dat kan toch niet? Ik moet toch eerst de cursus afronden? Maar Ilse zag dat ik eraan toe was, en bood me deze kans. Ook van mijn school kreeg ik toestemming. En toen zat ik in januari opeens op de schoolleidersopleiding!”

En nu werk je al als directeur…

“Precies! Ook dankzij iets wat mijn intervisiegroep en Ilse tegen me zeiden, tijdens een intervisiebijeenkomst van de schoolleidersopleiding.

Tijdens de bijeenkomst vertelde ik namelijk dat ik in de sollicitatiecommissie van mijn school zat, en dat we op zoek waren naar een nieuwe directeur. Ilse zei: ‘Waarom ga jij daar niet voor?’ Ook op mijn school was al eens gevraagd of die vacature niet iets voor mij was. Maar toen twijfelde ik nog of ik er klaar voor was. De mensen om mij heen vonden duidelijk van wel.

En toen viel het puzzeltje opeens in elkaar. Ik dacht: waarom niet? Ik ga ervoor! Een paar weken later was ik de sollicitatieprocedure door. In augustus start ik. Binnen 1 jaar van oriëntatie naar directeurschap…da’s best snel!”

Zou je de oriëntatiecursus aanbevelen aan anderen?

“Ja. Aan iedereen die twijfelt, net als ik deed. Je komt er echt achter of het schoolleiderschap bij je past. En wat erbij komt kijken. Je snuffelt aan alle facetten van het vak, maar het gaat niet te diep.

En past het niet bij je? Dan zijn de docenten daar óók eerlijk over. Ze zijn open en heel benaderbaar. Met al je vragen kun je bij hen terecht.

Wat ik ook heel goed vond: er kwam tijdens een bijeenkomst een directeur van een basisschool langs. Die was ook als leerkracht doorgegroeid naar het schoolleiderschap. Zij vertelde haar verhaal, en wij konden met haar sparren en vragen stellen. Dat vond ik ook heel verhelderend.

Kortom: ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.”

Annette Blonk MM 6702

‹ Alle klantervaringen Oriëntatie op schoolleiderschap
Spring naar toolbar