Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Dorine Copijn
Oriëntatie op schoolleiderschap

Dorine Copijn 2
School: Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven
Functie: Docent Aardrijkskunde
Opleiding: Oriëntatie op schoolleiderschap

Waarom wilde je de oriëntatiecursus van NSO-CNA volgen?

“Mijn rector had recent tegen me gezegd: ‘Is teamleiderschap niet iets voor jou?’ Dat zette me aan het denken.

Niet lang daarna praatte ik met mijn leidinggevende over mijn loopbaan. Ik gaf aan dat ik over schoolleiderschap nadacht, maar nog niet goed wist wat het precies inhoudt. En dus of het écht bij me paste.

Toen zei zij: ‘Ik ken de perfecte cursus voor jou, die antwoord geeft op jouw vragen.’ En dat was dus ‘Oriëntatie op schoolleiderschap’ van NSO-CNA.”

Hoe beviel de oriëntatiecursus?

“Zo goed dat ik er halverwege mee ben gestopt! Haha, dat moet ik even uitleggen, denk ik.

De bijeenkomsten van de cursus – verzorgd door Ilse van Hal en Johan Spitteler – waren heel inspirerend. Ze bevestigden mijn vermoeden over leiderschap:

Namelijk dat het belangrijk is om je menselijke kant mee te nemen. Dat gezond verstand en je menselijke voelsprieten 2 belangrijke kwaliteiten zijn om te bepalen wat nodig is. Je hoeft niet te veranderen, of ‘zakelijker’ te worden. Dat stelde me ook gerust: ik mag mezelf zijn als leider.

Halverwege de cursus hadden we een individueel ‘waar sta je nu?’-gesprek. Toen besefte ik: ik ben wel uitgeörienteerd. Ik was eruit: ik wilde schoolleider worden. Dus waarom dan doorgaan met de cursus? Ik wilde direct door met de Basisbekwaam-opleiding!

Dit gaf ik aan bij Ilse. Die zei: dat kan, maar morgen begint die opleiding al met een 2-daagse. Dus ik moest flink schakelen, maar ik besloot ervoor te gaan. Dat betekende dus direct het einde van mijn oriëntatiecursus.”

Wat vond je nog meer sterk aan Oriëntatie op schoolleiderschap?

“Behalve de inspirerende colleges van Johan en Ilse: het contact met collega’s uit het hele land. Collega’s die net als ik nog twijfelden over het schoolleidersvak. Het was interessant om hún twijfels te horen, en de mijne met hen te delen.

Zo deed ik ook direct waardevolle contacten op. En hoorde van hen hoe het op hun school geregeld was. Met sommigen heb ik nog steeds contact. Grote kans dat we eens op elkaars scholen kijken. Daar leer je immers ook veel van.”

Zou je de oriëntatiecursus aanbevelen aan anderen?

“Zeker! Het is een hele goede manier om te ervaren wat het schoolleiderschap inhoudt en of het bij jouw kwaliteiten en ambities past. Je praat veel over wat de baan behelst. Ook krijg je alvast wat literatuur om in te duiken.

Tijdens de cursusdagen krijg je veel ruimte om vragen te stellen, en om te sparren met collega’s en de docenten. Ook kun je 1-op-1-afspraken maken met de docenten. Zo kun je rustig jouw specifieke situatie voorleggen en om advies vragen.

Voor mij was het de ideale tussenstap: ik dacht al wel dat een rol als teamleider me paste, maar was nog niet 100% zeker. Dus direct een opleiding was nog een brug te ver. Gelukkig had ik geen haast. Deze laagdrempelige cursus bevestigde wat ik al dacht, en ik werd alleen maar enthousiaster over het vak.”

Dorine Copijn

 

‹ Alle klantervaringen Oriëntatie op schoolleiderschap
Spring naar toolbar