Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Eef Haenen
Basis- en Vakbekwaam

Schoolleider Eef Haenen
School: Stadscollege Almere (Het Baken)
Functie: Teamleider (enige)
Opleiding: Opleiding Schoolleider

Eef is de enige teamleider op het Stadscollege Almere. Zij stuurt het onderwijs en het personeel aan.

Veel dingen in haar leiderschap paste ze onbewust toe. Maar ze wilde bewuster handelen; de theorieën kennen die eraan ten grondslag liggen.

Daarom koos ze voor de Schoolleidersopleiding van NSO-CNA.

Vanwege de opzet van de opleiding én de mensen die ‘m verzorgen.

Waarom wilde je deze opleiding volgen?

“Ik wilde leren handelen vanuit de theorie. Zo proactiever zijn. Leren wat voor effect mijn interventies als teamleider hebben, en hoe ik daar op kan reageren.

Oftewel: ik was op zoek naar meer handvatten. Meer houvast.

Een van mijn leerdoelen was in kaart brengen welke mensen ik tekort doe door mijn leiderschapsstijl. Een groep jonge, enthousiaste honden kan ik heel goed aansturen. Maar er zijn natuurlijk ook andere groepen waar ik mee te maken krijgt. Waarmee ik niet van nature een connectie heb. Nu weet ik hoe ik daarmee moet omgaan.

Zelf kom ik niet uit het onderwijs. Dan is het niet vanzelfsprekend dat je schoolleider wordt; dat vloeit toch vaak voort uit het docentschap. Toch gaf mijn toenmalige school me de kans deze opleiding te volgen. Daar ben ik enorm blij mee.”

Waarom koos je voor de schoolleidersopleiding van NSO-CNA?

“Deels per toeval: ik zag er een boekje van liggen op de school waar ik werkte. Deze opleiding droeg de titel ‘schoolleider’, dus dat sprak me simpelweg aan.

Wat me ook aansprak, was de koppeling met de praktijk. Dat je direct in je school aan de slag gaat. Tijdens de opleiding was ik nog geen schoolleider. Dat zorgde wel voor enige wrijving, want ik was al wél bezig met beïnvloeden. Het voelde voor mij als een soort stage.”

Een van mijn leerdoelen was in kaart brengen welke mensen ik tekort doe door mijn leiderschapsstijl.

Wat is je opgevallen aan de Schoolleidersopleiding van NSO-CNA?

“Ik had een supersterke opleider. Met name in het smeden van een groepssfeer waarbinnen leden elkaar konden uitdagen. Waarbinnen direct werd geleerd met en van elkaar.

Zelf ben ik niet iemand die literatuur van A tot Z leest. Ik lees specifieke stukken, en heb de connectie met de praktijk nodig om het te laten leven en verwerken. Ook daar gaf ze heel goed uiting aan met allerlei werkvormen. Dat zorgde voor een heel dynamisch leerproces.

Ze zag ook heel goed dat ze mij soms vrij moest laten. Hoewel ik qua inhoud altijd sterk was, miste ik nog weleens een deadline. Maar de planning vond ze niet het belangrijkste; het ging haar om de kwaliteit. Daardoor ervaarde ik ook de druk heel anders. Zo vatte ik de stof veel beter.

Én ze bracht alles met de nodige luchtigheid en humor. Ook niet onbelangrijk!”

Zou je deze opleiding aanbevelen bij anderen?

“Ja. Vanwege de opzet van de opleiding én de mensen die ‘m verzorgen.”

 

‹ Alle klantervaringen Lees meer informatie over de Schoolleidersopleidingen
Spring naar toolbar