Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Harmen Teitsma
Basis- en Vakbekwaam

Schoolleider Harmen Teitsma
School: Professor van Gilseschool
Functie: Leerkracht en rekencoördinator
Opleiding: Opleiding Schoolleider (Basis- en Vakbekwaam)

Harmen is leerkracht in het basisonderwijs. Maar daarin kon hij niet meer al zijn ambitie kwijt. Daarom nam hij ook de verantwoordelijkheid om het rekenonderwijs vorm te geven.

Als rekencoördinator heeft hij een leidinggevende functie. Daarvoor heb je een diploma als schoolleider nodig. Maar dat was niet de enige reden om een opleiding te volgen: hij ondervond dat hij de bagage hard nodig had.

Hij oriënteerde zich op verschillende opleidingen. Die Opleiding Schoolleider van NSO-CNA sprong er qua inhoud bovenuit.

Dat maakt de theorie enorm praktisch en concreet.

Waarom wilde je deze opleiding volgen?

“Het diploma en de bijbehorende registratie had ik allereerst gewoon nodig. Maar natuurlijk is dat niet het enige: ik wilde ook daadwerkelijk mijn functie goed kunnen vervullen.

Want zo makkelijk is het niet; als je voor de klas staat, ben je je niet volledig bewust van alle factoren die bij goed leiderschap komen kijken. En het gaat om belangrijk beleid: bedoeld om kinderen zo goed mogelijk te laten presteren.

Daarom begon ik 2 jaar geleden met Schoolleider Basisbekwaam. En als je jaar 1 hebt gedaan, wil je vanzelfsprekend door met jaar 2: Vakbekwaam.”

Waarom koos je voor de Schoolleidersopleiding van NSO-CNA?

“Op internet oriënteerde ik me op verschillende aanbieders. De opleiding van NSO-CNA zag er qua inhoud het beste uit.

Wat me vooral aansprak, was dat je zo veel mogelijk theorie in de eigen praktijk brengt. Je doet opdrachten en legt een portfolio aan, gericht op je eigen onderwijspraktijk. Daarin is NSO-CNA heel sterk. Er is heel veel ruimte voor eigen inbreng.

Een goed voorbeeld hiervan is dat je zowel in jaar 1 als 2 een verbetertraject start binnen je eigen organisatie. Dat traject vormt de rode draad tijdens je opleiding: je raakt zo heel veel domeinen aan die je als schoolleider moet beheersen. Dat maakt de theorie enorm praktisch en concreet. Daardoor kun je er ook heel goed over sparren binnen de opleiding.

Want dat is het volgende sterke punt: je volgt de opleiding met een groep gelijkgestemde studenten. Dat vind ik veruit het leukste: mensen met dezelfde mindset (iedereen wil leidinggeven in het onderwijs). Dat motiveert en enthousiasmeert mij enorm. Er zijn ook opdrachten die je samen doet. Het groepsgevoel en -werken leidt op een natuurlijke manier tot diepgaande intervisie.

Daarnaast speelde de locatie mee: die is voor mij heel makkelijk bereikbaar. En mijn schoolleider heeft ook gestudeerd aan NSO-CNA; die had goede ervaringen.”

 

‹ Alle klantervaringen Lees meer informatie over Basis- en Vakbekwaam Schoolleider
Spring naar toolbar