Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Imre Zomer
Middenmanagement I Noord Nederland

Imre Zomer, student Middenmanagement-opleiding
School: Terra MBO Meppel
Functie: Afdelingsdirecteur
Opleiding: Middenmanagement I Noord Nederland

Waarom wilde je een opleiding gaan doen?

“Ik wilde me ontwikkelen, maar wist niet precies welke kant op. Leidinggeven was een optie, maar ik twijfelde of ik wel geschikt was als schoolleider.

Door met een coach te praten ontdekte ik dat leidinggeven wel bij me paste. Maar had ik de kwaliteiten ook? Daar wilde ik achter komen door een opleiding te doen.

En áls leidinggeven bij me past, wilde ik dat ook kunnen uitstralen. Steviger in mijn schoenen staan. En handvatten krijgen hoe ik kan handelen in verschillende situaties die je als schoolleider tegen komt.

Dus keek ik rond welke opleidingen voor schoolleiders er waren. Al snel kwam ik uit bij Middenmanagent I van NSO-CNA.”

Waarom koos je voor Middenmanagement I van NSO-CNA?

“Een collega had Middenmanagement I al gevolgd. Die was er heel enthousiast over.

Zelf vond ik de opleiding ook al direct aantrekkelijk. Vooral omdat je persoonlijke ontwikkeling centraal staat. En omdat je veelal leert aan de hand van vraagstukken uit je eigen praktijk.

Wat ook meespeelde: de tijdsinvestering was te overzien. Ik heb een gezin met 3 kinderen, een drukke baan en natuurlijk hobby’s. Dus moest het aantal opleidingsdagen en studiebelasting wel haalbaar zijn.”

Hoe bevalt de opleiding?

“Heel erg goed. Om veel verschillende redenen. Om er 3 te noemen:

De diversiteit van de onderwerpen is groot. Allerlei thema’s in het onderwijs komen aan bod. Zo krijg je in korte tijd een heel breed perspectief op je rol als leidinggevende.

Daarnaast voel ik me heel prettig in mijn leergroep. Een fijne, diverse groep medestudenten. Sommigen zijn al leidinggevende, anderen nog niet. Gezamenlijk maak je een groei door.

En de docenten zijn van hoge kwaliteit. Stuk voor stuk kundig, en allemaal met ervaring uit het werkveld. Die kunde weten ze om te zetten in boeiende lessen en scherpe feedback.”

Kan je de geleerde theorie goed vertalen naar je dagelijkse praktijk?

“Ja, ook omdat verschillende thema’s nu actueel zijn. Zoals teamontwikkeling: bij Terra zijn we al een tijdje bezig met teamgecentreerd werken. Vanuit de opleiding ging ik mijn eigen team analyseren:

Waar staat het team, en wat kan ik doen om de ontwikkeling ervan verder te helpen? Wat ik daaruit vooral meeneem: hoe belangrijk mijn eigen rol is. Dat wat ik doe direct effect heeft op het team als geheel, en op de individuele teamleden. Bijvoorbeeld:

Ik deed altijd veel zelf, nam veel organiserende taken op me. Hoewel ik daarmee anderen ontlastte, ontnam ik ze ook de kans om zich te ontwikkelen. Nu betrek ik ze meer, laat ze meer doen, en kan dat ook loslaten. En ik zie dat ze dat ook oppakken.

Nog een voorbeeld: van collega’s hoor ik weleens dat ‘dingen nu eenmaal zo gaan’. En daardoor bestaat het gevoel dat cultuur niet veranderd kan worden. Nu weet en zeg ik: als je iemand ergens op aanspreekt, maak je iemand bewust. Dan kan er wel degelijk iets veranderen. Mooi om te zien dat ze dit oppakken, en dan terug te horen dat het verschil heeft gemaakt.”

Zou je de Middenmanagement-opleiding aanbevelen bij anderen?

“Nou en of. Die twijfel die ik had of ik wel geschikt was als leidinggevende? Die was na 2 maanden opleiding al verdwenen. Sterker nog: ik solliciteerde direct op de functie van afdelingsdirecteur bij Terra. En die bekleed ik nu!

‹ Alle klantervaringen Lees meer informatie over de Middenmanagement I Noord Nederland
Spring naar toolbar