Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Irene Verbeet
Veranderen & Innoveren

Irene Verbeet
School: Speelleercentrum De Oversteek
Functie: Directeur-bestuurder
Opleiding: Veranderen & Innoveren

Irene Verbeet heeft altijd opleidingen gedaan, náást haar functie als leidinggevende. “Ons vak gaat over leren. Hoezo zou ik zélf dan niet meer leren?!” Het is dan nog mooier als je studeren en werken kunt combineren: “Veranderen & Innoveren hielp me bij een groot veranderproject.”

Veranderen en innoveren wordt vanaf okotber 2021 als losse opleiding aangeboden voor mensen die aan de slag willen met een vernieuwingsproject in hun eigen school. Irene deed deze opleiding toen deze nog onderdeel was van de master.

Waarom koos je voor Veranderen & Innoveren van NSO-CNA?

“Ik volgde Veranderen & Innoveren als module binnen de master van NSO-CNA. Dat was ook precies wat ik zocht: een modulaire master. Zodat ik zelf kon beslissen wanneer ik studeerde: om de piekmomenten op het werk heen.

Daardoor kon ik de module Veranderen & Innoveren ook precies op het juiste moment volgen: toen we op mijn school bij een groot veranderproject aangekomen waren. Zo kon ik wat ik leerde, direct gebruiken.

Ook haalde ik met deze opleiding tegelijkertijd mijn studiepunten voor het schoolleidersregister. Dan hoefde ik niet nog een aparte cursus daarvoor te doen; dan blijf je bezig.

Tot slot koos ik voor NSO-CNA omdat je verschillende kerndocenten hebt. Voor iedere module krijg je weer andere vakidioten. Die allemaal met één been op de werkvloer staan. Hun inbreng was heel verrijkend.”

De opleiding helpt me enorm bij verandertrajecten

Hoe beviel Veranderen & Innoveren?

“Heel erg goed. Veranderen & Innoveren bood veel steun bij ons veranderproject: de overgang naar unitonderwijs.

Aan zo’n groot project begin je vol goede moed. Maar het is zó groot, dat je aan de voorkant de mijlpalen niet kunt zien. Al doende ga je voort, maar je vraagt je steeds af: zitten we (nog steeds) op de goede weg? Slaan we niet dingen over? We bouwden de brug terwijl we eroverheen liepen. Zonder dat we precies wisten hoe de brug eruit moest gaan zien.

Dankzij Veranderen & Innoveren kreeg ik zekerheid: ja, we zitten met deze manier van veranderen op de goede weg. Dat kon ik dankzij de opleiding ook taal geven naar mijn team toe: ik kon het onderbouwen met literatuur, gesprekken met docenten en de opdrachten die ik moest doen. Én door experts van buiten die meekeken, zoals Hans Vermaak – dé veranderexpert van Nederland.

De opleiding hielp me ook om – samen met mijn team – om te gaan met verrassingen. Want die zijn er altijd, in élk traject. Voorheen brachten die ons uit balans. Dan hadden we de neiging om alles af te blazen: ‘Zie je wel, dit was toch niet zo’n goed idee.’ Nu zie ik ze als uitdaging om met een betere oplossing te komen.”

Kun je de geleerde theorie goed vertalen naar je dagelijkse praktijk?

“Ja, dat gold voor de hele master, niet alleen voor Veranderen & Innoveren.

Want je gaat steeds weer aan de slag met een eigen casus, waaraan je de theorie kunt koppelen. Of je krijgt een opdracht vanuit de theorie, waar je mee aan de slag gaat op je eigen school. Zo gaat het continu heen en weer. En dat maakt alles wat je leert heel concreet.

Daar is NSO-CNA heel erg sterk in.”

Zou je deze opleiding aanbevelen bij anderen?

“Ha, dat heb ik al 100.000 keer gedaan. En dan zeg ik altijd: ‘Ik heb al veel opleidingen gedaan, maar NU, bij déze opleiding, heb ik echt een ruggengraat ontwikkeld als leidinggevende.

Vroeger, na andere opleidingen,  leerde ik over bepaalde tools en modellen, maar in het dagelijkse werk deed ik vooral veel op gevoel. Nu heb ik echt een visie op leiderschap ontwikkeld. Ik wiebel daar ook niet meer in; deze visie is van míj, en daar sta ik voor. Voorheen was ik daar veel onzekerder in.

Ik vond het ook heel waardevol om op de opleiding veel verschillende collega’s te ontmoeten, uit alle lagen van het onderwijs: HBO, VO, PO… Zo kwam ik erachter dat we in leiderschap veel met elkaar delen. Ook al hebben we allemaal een ander perspectief. Daar krijg je leuke gesprekken van, en je leert veel van elkaar.

Overigens deed ik de opleiding samen met een collega-directeur. Dat kan ik iedereen aanraden. Al is het maar vanwege de gezellige autoritten; wij moesten elke keer meer dan 100 km rijden, vanuit Brabant naar Diemen.”

Irene Verbeet

‹ Alle klantervaringen
Spring naar toolbar