Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Jorgen Heurter
Middenmanagement II

Jorgen Heurter
School: Petrus Canisius College
Functie: Afdelingsleider vmbo bovenbouw
Opleiding: Middenmanagement II

In 2019 was Jorgen Heurter decaan. Hij vroeg zich toen af of leidinggeven bij hem paste. Na de oriëntatiecursus bij NSO-CNA viel die twijfel weg. Hij startte direct met de Middenmanagement I-opleiding. In 2023 gaf hij daar een vervolg aan met Middenmanagement II.

Waarom wilde je ook Middenmanagement II gaan doen?

“Afgelopen oktober was ik al 3,5 jaar afdelingsleider. Ik voelde dat ik weer verder wilde in mijn ontwikkeling. Geen master, want die zou te veel van mijn tijd vergen. Dat past nu niet in mijn leven. Maar Middenmanagement II? Die opleiding is wel intensief, maar ook compact met de doorlooptijd van 6 maanden. Dat was voor mij goed te combineren.

Daarnaast behandelt Middenmanagent II veel onderwerpen waar ik dagelijks als middenmanager mee te maken krijg. Ik wilde me met name verder verdiepen in HRM en Veranderkunde. In het dagelijks werk neem je daar te weinig tijd voor. Want waar moet je dan beginnen? Bij Middenmanagement II krijg je die achtergronden gewoon aangereikt.”

Middenmanagement II is heel goed te combineren met mijn werk

Wat vond je van de opleiding?

“Weer heel sterk. Allereerst omdat het niet te theoretisch is. Je wisselt die theorie juist continu af met praktische opdrachten, casusbesprekingen, etc. Zo vliegt de dag voorbij, en aan het einde ga je weer met een volle rugzak naar huis.

Daarnaast krijg je veel ruimte om eigen casussen in te brengen. Die worden vervolgens besproken met de hele groep. Daarna kon ik er praktisch mee aan de slag op mijn eigen school. Zo bracht ik in dat ik moeite heb met een collega die moeilijk in beweging is te krijgen en dan ook in de weerstand schiet. Hoe ga ik daarmee om als middenmanager?

Het is ook heel erg leerzaam om casussen van anderen te bespreken. Want in de groep zitten allemaal gelijkgestemde middenmanagers, die tegen zaken aanlopen die vaak herkenbaar zijn.

Ook de docenten zelf – die overigens ook uit het onderwijs komen en dus weten waarover ze praten – brengen casussen in. Zo wordt er enorm veel bediscussieerd op de opleidingsdagen. Daar heb ik enorm veel van geleerd.”

Jorgen Heurter MM.0472

Hoe gebruik je het geleerde nu in je dagelijkse praktijk?

“Waar ik nu heel bewust mee bezig ben, is hoe ik vanuit mijn leiderschap bij anderen eigenaarschap stimuleer. Bijvoorbeeld bij een nieuw project. Dan kijk ik goed naar welke kwaliteiten nodig zijn, en welke collega’s ik daarvoor het beste kan inzetten. Om ze vervolgens zelf verantwoordelijk te maken, zodat ze er actief mee aan de slag gaan.

Het is mooi om mijn collega’s zo in hun kracht te zetten. En op die manier te focussen op hun positieve punten.”

Jorgen Heurter MM.0428

Wat vind je bijzonder aan de opleiding(en) bij NSO-CNA?

“Naast het praktische – wat ik al uitgebreid benoemd heb – vind ik de docenten stuk voor stuk sterk. Ze hebben allemaal ervaring in het onderwijs. Ook zijn er vaak gastsprekers van buiten. Zo was er voor het onderdeel HRM een bestuurder uit het vo op bezoek. Iemand die óók elke dag met de voeten in de klei staat. Dat maakt zijn verhalen heel herkenbaar. Zodat je goed vragen kunt stellen en kunt sparren over de problemen waar je zelf tegenaan loopt.”

Zou je Middenmanagement II aanbevelen bij anderen?

“Jazeker. Aan iedereen die al een tijdje teamleider is, en toe is aan het opfrissen en uitbreiden van kennis over allerlei zaken die je elke dag op je werk tegenkomt. Middenmanagement II is heel goed behapbaar naast je werk, terwijl je ontwikkeling echt weer een boost krijgt.

Daarbij kom je met allerlei andere middenmanagers in de groep, waar je veel mee uitwisselt en van kunt leren. Niet alleen heel leuk, je gaat zo ook weer kritisch naar je eigen handelen kijken.”

Jorgen Heurter MM.2442

‹ Alle klantervaringen Middenmanagement II
Spring naar toolbar