Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Lieneke Vreugdenhil
Middenmanagement II

Lieneke Vreugdenhil
School: Roelof van Echten College in Hoogeveen
Functie: Onderwijsdirecteur
Opleiding: Middenmanagement II

Lieneke Vreugdenhil werkte al 10 jaar bij het Terra MBO in Emmen toen ze de Middenmanagement II opleiding deed. Ze werkte bij Terra eerst als docent. Maar ze kreeg er steeds meer managementtaken bij. Daarmee groeide ook haar ambitie om leidinggevende te worden, wat ze ook werd bij Terra. Momenteel is zij onderwijsdirecteur vmbo van het Roelof van Echten College in Hoogeveen.

Waarom wilde je een opleiding gaan doen?

“Omdat ik me wilde ontwikkelen als leidinggevende. Wat die ontwikkeling precies was en wat ik daarvoor nodig had, verschilde trouwens van wat ik nu wéét wat nodig is.

Mijn verwachting was namelijk dat ik een soort ‘handboek’ nodig had. Waardoor ik precies wist wat ik bijvoorbeeld moest zeggen tijdens een moeilijk gesprek. Dat als iemand zus zei, ik zo moest reageren.

Nu weet ik dat het om persoonlijk leiderschap gaat. Bewustwording van jezelf. En dat dát de basis is van waaruit je omgaat met allerlei verschillende situaties. Dat is één van de belangrijkste dingen die ik leerde tijdens Middenmanagement I.

Toen ik de opleiding volgde, kwamen er vacatures vrij voor afdelingsdirecteuren. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Zo begon ik al als leidinggevende toen ik nog bezig was met Middenmanagement. De nieuwe kennis en vaardigheden kon ik direct gebruiken.”

Waarom koos je voor de Middenmanagement-opleiding van NSO-CNA?

“Ik heb me eerst breed georiënteerd op allerlei opleiders en opleidingen. NSO-CNA sprong eruit omdat ze veel nadruk leggen op het praktijkgerichte. En dat zocht ik: niet teveel theorie, maar handvatten waar ik de dag erna direct mee aan de slag kon op mijn school.

Daarnaast had ik veel ervaringsdeskundigen in mijn omgeving. Zij waren heel enthousiast over NSO-CNA. Dat maakte de keuze uiteindelijk makkelijk.

Ik heb er ook geen spijt van gekregen: de vaardigheden, intervisie, circulaire processen binnen een team, hoe je dialogen aangaat, etc. Alles wat ik aangereikt kreeg, kon ik inderdaad meenemen in de praktijk.”

Waarom besloot je om ook Middenmanagement II te gaan doen?

“Mijn ervaringen met I waren zó goed, dat ik II ook wilde doen. Bovendien is het een behoefte die op natuurlijke wijze ontstaat: als je eenmaal verder bent als leidinggevende, krijg je weer met nieuwe thema’s te maken. Heel fijn om daarin ook een goede basis aangereikt te krijgen.

Het is helemaal niet nodig – laat staan verplicht – om eerst I te doen voordat je II doet. Wél is II een goede opfrissing; sommige onderwerpen komen terug, maar net iets anders ingestoken. Zo is deze opleiding zowel een mooie verdieping als verbreding op I.

De studiebelasting is ook goed te overzien. II is minder ‘groot’ dan I. Dat vind ik erg fijn, omdat het niet altijd even makkelijk is om jezelf vrij te spelen als afdelingsdirecteur.”

Sluiten de opleidingen goed aan bij jouw werk als afdelingsdirecteur in het MBO?

“Ja. Volgens mij maakt de soort school ook helemaal niets uit: qua management kan er niet veel verschil tussen zitten. Er is geen ‘handboek VO’ en ‘handboek MBO’.

Zoals ik al zei: het gaat om persoonlijk leiderschap. Hoe je jezelf meeneemt in de situaties waar je iedere dag mee te maken krijgt.”

Is je persoonlijk leiderschap ontwikkelen niet confronterend?

“Dat is het soms zeker. Zelf had ik er voor de opleidingen nog niet veel zicht op. Wie ben ik? Hoe kom ik over bij een ander? Wat is mijn rol en hoe ga ik met anderen om?

Nu heb ik daar goed zicht op: zo kon ik voorheen in een overleg nog weleens weinig ruimte aan anderen laten. Dan dacht ik zelf de wijsheid in pacht te hebben. Daar ben ik sterk van teruggekomen.

Tja, dan kom je jezelf en je eigen onhebbelijkheden regelmatig tegen. En dat maakt het niet makkelijk. Maar wel enorm belangrijk als leidinggevende. Als je zelfbewust bent, kun je jezelf veel beter sturen, maar óók anderen.”

Zou je de Middenmanagement-opleidingen aanbevelen bij anderen?

“Jazeker. De instrumenten die ik aangereikt krijg – zowel bij Middenmanagement I als II – helpen mij verder in mijn functie.

Middenmanagement I bereid je echt goed voor op je start als leidinggevende. Middenmanagement II geeft je handvatten die je gaandeweg heel goed kunt gebruiken.

Dan moet ik nog iets zeggen over de trainers: die zijn bij NSO-CNA echt heel sterk. Onbevooroordeeld en onbevangen, en echte experts. Die vanuit hun eigen bewuste visie jouw eigen visie als leidinggevende naar boven kunnen halen, én ontwikkelen.”

 

Lieneke Worst Middenmanagement 2

‹ Alle klantervaringen
Spring naar toolbar