Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Maatwerk bij SKPO Eindhoven: de opleider

School: NSO-CNA Leiderschapsacademie
Functie: Docent
Opleiding: Maatwerk

Een interview met Reinoud Buijs

Reinoud Buijs is docent bij NSO-CNA. Samen met collega Lilian ter Laak verzorgt hij alweer het derde maatwerktraject bij SKPO Eindhoven (36 scholen). Wat doen ze daar precies? En welke aspecten van het traject zijn ‘maatwerk’?

Waarom wil SKPO Eindhoven een maatwerktraject?

Reinoud: “Samen met de opleiders wilden ze bepalen welke thema’s meer of minder nadruk krijgen. Zo is er bij het bestuur veel vertrouwen in de toekomstige leidinggevenden. Ze mogen kritisch en onderzoekend zijn. Daar spelen wij op in.

Daarnaast spelen momenteel thema’s als ‘de relatie tussen opbrengstgericht werken en verdiepend leren’ en ‘hoe creëren we onderwijs op de school vanuit samen geformuleerde waarden’.

In goed overleg vullen wij hun wensen in. Bijvoorbeeld door ze te vertalen naar concrete opdrachten voor de deelnemers.

Daarnaast wilden ze graag zelf de locatie en de opleidingsdata bepalen.”

Wat zijn de voordelen van een maatwerktraject?

“Op sommige punten kun je veel meer de diepte in. Thema’s, dilemma’s en casussen die specifiek bij een school spelen. Iedere school is immers anders: qua type onderwijs, leerlingen, omgeving, etc.

Er is ook ruimte voor inhoud die de school zelf verzorgt. Bij SKPO is dat bijvoorbeeld video interactie: de deelnemers maken beelden van gesprekken. Die analyseren ze met een collega van SKPO.

Zo kom je samen tot een traject dat helemaal voldoet aan de wensen van de school. En tegelijkertijd alle onderdelen bevat die nodig zijn om het certificaat Basis- of Vakbekwaam te behalen.”

Hoe zijn de reacties op het maatwerktraject?

“Heel enthousiast. Met name over Lilian en ik als opleiders duo; we hebben verschillende persoonlijkheden, stijl en kwaliteiten. Dat zorgt voor een dynamiek die blijkbaar goed bevalt.

Daarnaast zien en horen we veel terug over de resultaten. Bijvoorbeeld dat de kwaliteitszorg binnen SKPO zo efficiënt is geworden dankzij de opleiding.”

Wat haal je zelf plezier en voldoening uit bij dit traject?

“Allereerst de samenwerking met Lilian. We vullen elkaar prima aan en geven elkaar ruimte. Daarnaast het vertrouwen dat het bestuur van SKPO ons geeft.

En tot slot de gretige groep deelnemers. We zien ze groeien: van jonge, ambitieuze mensen naar gedreven integraal schoolleiders.

Succesvol leiderschap betekent dat je een lerende leider bent. Eén die in staat is dat leren ook op school te organiseren. Niet alleen met de kinderen, maar nadrukkelijk ook met het onderwijsteam. Als het lukt om zúlke schoolleiders af te leveren, geeft dat ons enorm veel voldoening.”

Klik hier voor meer informatie en het koersplan van SKPO.

In dit maatwerktraject participeren naast deelnemers uit de SKPO organisatie ook medewerkers uit de kinderopvang. Een mooie vorm van partnerschap wat positief bijdraagt aan de samenwerking.

‹ Alle klantervaringen
Spring naar toolbar