Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Remy Bazen
Oriëntatie op schoolleiderschap

School: Variva Edu Academy
Functie: Docent en coördinator van mbo-opleidingen in Pedagogisch en Sociaal werk
Opleiding: Oriëntatie op Schoolleiderschap

Remy kreeg ruim een jaar geleden coördinerende taken, náást zijn docentschap. Die nieuwe rol beviel hem goed. Dat gaf hij ook aan in een ontwikkelgesprek met zijn leidinggevende. Die moedigde Remy aan om zijn leiderschapsambities verder te ontdekken.

Hoe kwam je op de oriëntatiecursus van NSO-CNA terecht?

“Dat kwam direct voort uit het ontwikkelgesprek. Daarin gaf ik aan dat ik meer wilde weten over schoolleiderschap: wat betekent het als ik in die rol doorgroei? Wat kom ik dan allemaal tegen? Welke kennis en kunde moet ik me daarvoor eigen maken?

Ik mocht zelf op zoek naar een cursus of opleiding die me antwoord zou geven op die vragen. Er waren meerdere opties, maar ik koos voor ‘Oriëntatie op Schoolleiderschap’ van NSO-CNA. Allereerst omdat mijn leidinggevende de leiderschapsacademie warm aanbeval: hij was zijn leiderschapscarrière óók bij NSO-CNA begonnen, en heeft er heel positieve ervaringen mee.

Zelf zag ik ook direct een voordeel: bij NSO-CNA kun je stapsgewijs je leiderschap opbouwen. De oriëntatie geeft allereerst antwoord op de vraag of de rol als schoolleider bij me past. Daarna kan ik vervolgstappen maken in alle fases van mijn leiderschap, met opleidingen op verschillende niveaus.”

Na deze cursus weet je of er een schoolleider in je schuilt

Hoe beviel de ‘Oriëntatie op Schoolleiderschap’?

“Supergoed. Allereerst had ik een goede klik met de docent, Frank Schreibers. Hij komt uit dezelfde regio als ik. Daarnaast heeft hij veel ervaring in het basisonderwijs en de kinderopvang. Dat zijn sectoren waar ik op ons mbo nu mensen voor opleid. Daarom kon hij heel goed inspelen op zaken waar ik tegenaan loop.

Daarnaast hadden we een kleine en leuke groep. Allemaal mensen uit het onderwijs, met dezelfde vraag: zit er een schoolleider in mij? Waarbij onze verschillen voor hele boeiende sessies zorgden. We komen immers allemaal uit een andere organisatie, andere onderwijstakken. Eenieder nam eigen kwesties mee. Daar heb ik veel van geleerd.

Tot slot was ik heel blij met het wetenschappelijke sausje: bij NSO-CNA gaat het niet alleen om ervaring en de praktijk, maar zit er ook echt diepgang in de inhoud. Die onderbouwing geeft zekerheid en houvast.”

En is je vraag beantwoord? Wil je je verder ontwikkelen als schoolleider?

“Ja, hier wil ik absoluut verder mee.

Voor de cursus moest ik aan mijn collega’s feedback vragen over mijn leiderschapskwaliteiten. Zij bevestigden dat ik eigenschappen en kwaliteiten bezit die aantonen dat er een goede leider in mij schuilt.

Tegelijkertijd besef ik dat ik nog veel stappen te maken heb. Zowel in kennis als ervaring. Beide wil ik dolgraag gaan opbouwen. En dat kan pas echt wanneer ik in die rol zit, en de opleidingen van NSO-CNA ga volgen.

Dus zodra er leidinggevende functies vrijkomen in mijn organisatie die bij mij passen, ga ik er zeker op solliciteren. En wat mijn opleiding betreft: Variva verkent mogelijkheden om een aantal mensen tegelijkertijd door NSO-CNA op te laten leiden. Bijvoorbeeld in een maatwerktraject. Dan ben ik sowieso van de partij.”

Zou je de oriëntatiecursus aanbevelen aan anderen?

“Jazeker! Dat heb ik ook al bij een aantal collega’s gedaan.

Het is gewoon supernuttig en een mooie stap. Zeker als je als docent wilt doorgroeien naar een rol als coördinator of leidinggevende, en daar (bijna) geen ervaring mee hebt.

Na de cursus weet je wat er bij leiderschap komt kijken, óók als het gaat om persoonlijk leiderschap. En dan weet je ook of het bij je past.”

‹ Alle klantervaringen Orientatie op Schoolleiderschap
Spring naar toolbar