Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Robin van Doornspeek
Middenmanagement I

teamoverleg, Robin van Doornspeek
School: Praktijkcollege De Schakel te Haarlem
Functie: Algemeen coördinator
Opleiding: Middenmanagement I

Robin was ten tijde van deelname aan de opleiding Middenmanagement I LC-docent aan het Tender College IJmuiden. In die functie had hij ook coördinerende taken. Niet voor het eerst; in de topsport had hij die ook al. Maar dat deed hij van nature; een opleiding had hij er nog niet voor gevolgd. Inmiddels is hij algemeen coördinator op Praktijkcollege De Schakel te Haarlem.

De onderwijswereld is een andere dan die van de topsport. Robin zocht daarom verdieping: wat is ervoor nodig om een goede schoolleider te zijn? Hij koos voor de Middenmanagement I van NSO-CNA om daar achter te komen.

Waarom wilde je deze opleiding volgen?

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Hiervoor werkte ik 12 jaar als docent in het VMBO-praktijkonderwijs. Ik wilde méér.

Daarnaast was ik professioneel honkballer. En trainer/coach in diezelfde topsportwereld. Mét coördinerende taken. Dat wilde ik ook in het onderwijs gaan doen.

Mijn wensen besprak ik met mijn teamleider. Hij stelde voor om een opleiding te volgen. Daar was ik het direct mee eens: er zijn veel verschillen tussen de onderwijs- en topsport wereld:

In de topsport word je keihard afgerekend op resultaten. Doe je het niet goed? Dan word je vervangen. Een nieuwe speler gaat meestal ten koste van een andere.

Natuurlijk zijn resultaten in het onderwijs ook belangrijk. Maar niemand zal zo snel z’n baan erom verliezen. Je hebt een vast team om je heen. Dus moet je (h)erkennen wat voor personen je hebt. En in staat zijn hen individueel zo goed mogelijk te sturen.

Een van mijn leerdoelen was dan ook om gesprekspatronen te herkennen. En die kennis gebruiken om mensen positief te beïnvloeden.

Daarnaast wilde ik op zoek naar mezelf: welke kwaliteiten heb ik, en wat voor leider ben ik?”

Waarom koos je voor de Middenmanagement I van NSO-CNA?

“Mijn teamleider adviseerde NSO-CNA. Hij had zijn master daar gedaan. Ik heb nog wel rondgekeken naar andere opleidingen. Maar na een kennismakingsbijeenkomst was ik eruit:

Ik had hele fijne gesprekken met de docenten. Ze namen de tijd voor me. Beantwoordden m’n vragen. Legden goed uit wat hun eigen visie was.

Ik voelde me direct thuis; die mensen pasten bij me. Ook het programma van de opleiding sprak me aan.”

Het was wel een achtbaan: op zoek gaan naar jezelf is niet altijd even makkelijk. Maar je móet wel als je wilt weten waar je voor staat.

Wat is je opgevallen aan de Middenmanagement-opleiding van NSO-CNA?

“Ik vond de opleiding direct al gaaf: we begonnen met een 2-daagse. Daarin leerde ik de groep mensen kennen: allemaal verschillend, maar met hetzelfde doel. Er was een groot gevoel van saamhorigheid.

Wat ik daarnaast heel goed vond: je hebt 4  heel verschillende coaches/leiders. Ze weten je allemaal te inspireren; ze pakten me met hun interessante colleges. En ze hielden het uitdagend: steeds nét boven mijn niveau. Zo moest ik continu mijn best doen. En werd ik uitgedaagd naar mezelf te kijken. Zo kom je verder.

Tot slot zijn de opdrachten me bijgebleven. Financiële zaken zijn bijvoorbeeld niet mijn ding. Maar het hoort erbij, en door de opdrachten ging het onderwerp voor me leven.

Evenals de opdrachten om gesprekstechnieken te leren. Daar heb ik veel aan gehad: als je de achterliggende gedachtes van mensen kent, kom je nóg verder met ze.

O ja, ook niet onbelangrijk: NSO-CNA heeft een mooi gebouw. Ze bieden een uitdagende maar rustige omgeving om in te leren.”

Zijn je leerdoelen bereikt?

“Ja. Het was wel een achtbaan: op zoek gaan naar jezelf is niet altijd even makkelijk. Maar je móet wel als je wilt weten waar je voor staat. Daar hebben de docenten me nóg meer van overtuigd. Ze wisten me daartoe te inspireren en stimuleren. Dankzij hen ben ik nu een flinke stap verder.

Ook kan ik gesprekken nu veel beter sturen. Ieder gesprek is anders. Ik kan nu veel beter de hoofdlijnen en verschillende stijlen onderscheiden. En veel beter observeren. Zodat ik nu veel meer zie. Dingen waar ik voorheen niet bij stilstond.”

Zou je deze opleiding aanbevelen bij anderen?

“Zeker. Wil je méér dan alleen docent zijn? Je wilt daarvoor leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Jezelf leren kennen? Mensen beter aansturen? Dan moet je deze Middenmanagement-opleiding volgen.”

 

‹ Alle klantervaringen
Spring naar toolbar