Functie: Hoofd Mondriaan Academie
Opleiding: Maatwerk: Talent voor Leiderschap
Tineke Porschen-Ravensbergen is Hoofd van de Mondriaan Academie. Samen met NSO-CNA Leiderschapsacademie en Kessels & Smit ontwikkelde zij een leiderschapstraject op maat voor het ROC. Tineke vertelt waarom ze daarvoor kozen, en hoe het traject – dat bijna afgerond is – bevalt.
Waarom willen jullie medewerkers intern opleiden tot schoolleider?
“Wij vinden het belangrijk om medewerkers met managementambities te ondersteunen. Zij verdienen een kans om zich te ontwikkelen tot adjunct of directeur. Het laatste traject was alweer 5 jaar geleden, dus werd het tijd om een nieuw programma te starten. Ons College van Bestuur en onze directeur HRM Jolande Rijnders waren daarom ook de grote motoren en promotors achter het traject.
Daarnaast weten we dat er de komende jaren een aantal collega’s met pensioen gaat. We hebben ze straks hard nodig.”
Zijn jullie ook extern op zoek gegaan naar leiderschapstalent?
“Onze vacatures worden ook extern gepubliceerd en dan reageren er mensen met en zonder mbo-ervaring. Om binnen het mbo goed te functioneren, heb je echt hart voor het mbo nodig. Want:
Binnen het grootstedelijk mbo heb je te maken met een hele diverse groep studenten, met allerlei achtergronden. Ook de docenten zijn heel divers. Het mbo is een eigen wereld, een maatschappij op zich.
Wij zoeken dus mensen die het mbo snappen. En dat ze het heel leuk vinden. Want dat is het: óf je houdt van werken in het mbo, of je vindt er niets aan. Van interne medewerkers weten we dat ze ervan houden, en begrijpen hoe het hier werkt.
Dáárom wilde het College van Bestuur investeren in eigen medewerkers. Want dat zijn mensen die we niet kwijt willen. Degene met ambitie om naar het management te groeien, gunnen we dan ook die kans.
Dat wil niet zeggen dat iedereen zomaar mee kon doen. Integendeel: er was een streng voortraject. Men moest een motivatiebrief schrijven, een uitgebreid en pittig assessment doormaken, een pitch houden en tot slot een intensief 1-op-2-gesprek voeren. 39 medewerkers hadden zich aangemeld, maar we zijn met 12 gestart.”
Waarom kozen jullie voor een leiderschapstraject op maat?
“Bij een maatwerktraject heb je als school veel meer invloed op de inhoud. En, nog mooier: je kunt zelf bijdragen aan de inhoud.
Binnen het ROC Mondriaan hebben we immers veel kennis en expertise. Bijvoorbeeld veel ervaren directeuren van zowel scholen als diensten, die aankomende directeuren veel kunnen vertellen over de organisatie en het leiding geven binnen het mbo.
Enorm waardevol om die kennis en ervaring te benutten tijdens workshops en masterclasses.
Kortom: ons maatwerktraject bestaat uit het beste wat NSO-CNA, Kessels & Smit én ROC Mondriaan te bieden hebben. Mooier kan niet, toch?”
Al vanaf het eerste gesprek met Rob bleek dat hij het mbo snapt. Steeds vroeg hij door: ‘Hoe doen jullie het precies?’ ‘Hoe zit dat bij jullie?’ ‘Hoe organiseren jullie dit?’
Waarom kozen jullie voor NSO-CNA om het maatwerktraject mee te ontwikkelen?
“Ik heb diverse partijen laten offreren. NSO-CNA viel – in de persoon van Rob Mioch – op vanwege de manier waarop ze zich presenteerden. Daarnaast keek ik ook goed naar de reviews die over de organisatie en haar opleidingen gegeven werden.
Al vanaf het eerste gesprek met Rob bleek dat hij het mbo snapt. Steeds vroeg hij door: ‘Hoe doen jullie het precies?’ ‘Hoe zit dat bij jullie?’ ‘Hoe organiseren jullie dit?’ Hij luisterde heel goed, en voerde die kennis door in de inhoud.
Bijvoorbeeld bij colleges kwaliteitszorg, waar onder andere uitval en voortijdig schoolverlaten aan de orde kwamen. Daar hebben wij een eigen werkwijze voor, met dashboards. Rob zorgde dat de inhoud van de opleiding daarbij aansloot. Zo werd het direct relevant voor onze praktijk.
Daarnaast gebruikte hij voorbeelden van onder andere de overheid, inspectie en andere scholen: kijk, zó kan het ook. Mooie aanvullingen, die onze medewerkers nieuwe inzichten gaf. Zo voorkwam hij ook dat hij een verhaal vertelde dat ze al kenden.
Kortom: Rob zorgde dat hij de behoeftes van onze organisatie en de studenten kende, en vervulde die ruimschoots tijdens de opleiding.”
Hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. Het traject is bijna afgerond. Deelnemers zijn blij met de kans die ze krijgen, en voelen zich enorm verwend met alle kennis en ervaring die hen aangeboden wordt.
Er is ook een stage aan verbonden: iedere deelnemer loopt een half jaar stage als een soort adjunct op een Mondriaan-school, weg van hun eigen werkplek. Daarvan leren ze uiteraard ook heel veel. De directeuren die hen begeleiden zien ook hoe ze groeien.
Na het traject kunnen ze intern solliciteren, zodra er een vacature is. Tot die tijd gaan ze terug naar hun eigen school, om hun kans af te wachten. De eerste is al begonnen als adjunct. Ik verwacht dat er meer volgen de komende maanden.
Dat gezegd hebbende: uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Ze moeten zélf solliciteren, ze moeten zélf iets maken van wat ze tijdens de opleiding hebben geleerd. Ze kregen geen enkele garantie vooraf.”
Zou je NSO-CNA aanbevelen? Zo ja, hoe?
“Ja, absoluut. Vooral vanwege de bereidheid om dit samen met ons te doen. Zij richtten de opleiding écht met ons op maat in. Luisterden heel goed naar onze vragen en wensen. Ze leerden eerst onze doelgroep heel goed kennen, en sloten vervolgens naadloos aan bij onze dagelijkse praktijk.
Daarbij is iedereen bij ons enorm enthousiast over de kennis en kunde van Rob. Ik ga er vanuit dat andere opleiders van NSO-CNA dezelfde kwaliteiten bezitten.”
‹ Alle klantervaringen Meer over Leiderschapsontwikkeling op maat