Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Neem je opdracht mee naar Veranderen & Innoveren

In oktober start de opleiding Veranderen & Innoveren weer: de meest praktische opleiding van NSO-CNA. Want bij V&I neem je jouw veranderopdracht mee naar Diemen. Dáár ga je mee aan de slag. Terwijl onze docenten de theorie en tools aanreiken die jij daarbij goed kunt gebruiken.

Het maakt niet uit wat jouw vraagstuk is: gaat het over samenwerking in jouw team? Een verandering in de onderwijscultuur? Implementeren van nieuwe onderwijsmethoden?

Alles mag – zolang het maar niet gaat om instrumentele vragen als ‘hoe werkt dat nieuwe digibord nou eigenlijk?’. 😉

Dus voor de duidelijkheid: bij V&I krijg je geen enkele opdracht van óns. We zeggen niet: doe deze methode. Volg dit stappenplan. Nee, de vraag is:

Oftewel: jij brengt het vraagstuk waar je nú mee bezig bent, mee naar de opleiding. Dat ga je vervolgens te lijf in zogenaamde ‘werkplaatsen’. Waarbij de docenten zorgen dat je verder komt.

Bijvoorbeeld:

Op jouw school sta je voor de klus een nieuw curriculum te implementeren. Hoe doe je dat? Want dat gaat om veel meer dan alleen nieuwe modules en lesmateriaal maken. Het gaat óók om een andere manier van lesgeven, en een andere manier van samenwerken.

Hoe krijg je het curriculum werkend? Hoe krijg je je collega’s mee?

Eensluidende antwoorden zijn er niet op die vragen. Het is puzzelen, en dát is wat je tijdens V&I doet. Waarbij je elk puzzelstukje dat je legt, onderbouwt met theorie die wij aanreiken. Zodat alles wat je doet navolgbaar en legitiem is.

Ondertussen vul je je rugzakje met allerlei kennis en vaardigheden, die natuurlijk ook buiten je huidige vraagstuk van pas komen in je schoolleiderschap.

Werkplaatsen

In de werkplaatsen zijn jij en je medestudenten continu bezig met jullie vraagstukken. Daarbij zijn natuurlijk allerlei aanknopingspunten te vinden bij elkaar: (delen van) jullie vraagstukken hebben onvermijdelijk raakvlakken. Het is dan ontzettend waardevol en inspirerend om bij elkaar te gaan zitten, en samen dingen uit te pluizen.

De docenten gaan voorop in het creëren van de werkplaatsen. Door aan te sluiten waar nodig. Theorie en methodes aan te dragen die jou weer een stap verder brengen. Met jou en je collega’s in dialoog te gaan over waar jullie mee bezig zijn. Zo zijn zij óók een van de spelers in de dynamische omgeving waarin je werkt.

Hans Vermaak

Deze methode – werken in werkplaatsen – komt van de verandermeester himself: Hans Vermaak. Hij geeft een masterclass tijdens V&I. Dan gaat hij in op jóuw vragen. Een unieke kans.

Dus wil jij 5 hele dagen met de poten in de klei staan, samen met collega-schoolleiders, en keihard werken aan jouw vraagstuk? Schrijf je dan in voor Veranderen & Innoveren.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

 

Meer informatie over Veranderen en Innoveren

Spring naar toolbar