Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Masterclasses voor leidinggeven in het onderwijs

Dit bericht is geschreven op 30 augustus 2023

Master Educational Leadership (MEL)

Dit bericht is geschreven op 3 juli 2023
Berivan Akdag

Master Educational LeadershipJe bent inmiddels een ervaren leidinggevende in het onderwijs.
Maar het is tijd om door te groeien. Want je bent lang niet altijd de effectieve leider die je wílt zijn. Hoe kun je structureler bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en je school?

De Master Educational Leadership (MEL) is precies wat je zoekt:
Gedurende de master ontwikkel je een solide visie op leren en onderwijs. Een leider die bewust handelt in de complexe omgeving van de school en zijn omgeving. Die stuurt op zowel planning, control én kwaliteit.

Je ontwikkelt de onderzoekende houding die je daarbij nodig hebt. Zodat je al je keuzes goed kunt onderbouwen.
Ondertussen geef je invulling aan een lerende school. En geef je als lerende leider daarin zélf het goede voorbeeld.
Kortom: tijdens deze vernieuwende master in onderwijsmanagement groei je naar excellent & betekenisvol leiderschap in het onderwijs.

Het onderscheidende van ónze Master Educational Leadership?

Dat de opleiding 100% vraagstukgestuurd is. Dat betekent dat je vanuit jouw school vraagstukken inbrengt. Die zijn vervolgens bij iedere module het vertrekpunt voor de theorie.

Anders gezegd: jouw ontwikkeling staat altijd direct in het teken van de vraagstukken uit je eigen praktijk. Dus niet alleen jij ontwikkelt je, je school ontwikkelt zich net zo hard mee.
Ook helpt deze opzet je om je werk met je studie te combineren.
Wil je weten waarin onze MEL zich nog meer onderscheidt? Kijk onder de tabjes hieronder.

Willemijn Stolk en Cor van Wijngaarden volgen de MEL en wij volgen hen. Lees hier de ervaringen van Willemijn en Cor. En zie en hoor in onze film over de MEL hoe het ze aan het einde van het tweede jaar vergaat.

Vanaf 1 september 2023 kun je in aanmerking komen voor een beurs als je de master volg. Kijk hier voor meer informatie.

Oriëntatie op schoolleiderschap – Zuidoost Nederland

Dit bericht is geschreven op 27 juni 2023

Je hebt de ambitie om schoolleider te worden. Maar je bent ook onzeker: ‘Wíl ik het echt? En kán ik het eigenlijk wel?’ Je bent niet de enige met twijfels. Dus wat nu als je het schoolleiderschap eerst een beetje kunt verkennen? Juist daarom hebben wij deze cursus ‘Oriëntatie op schoolleiderschap’ in het leven geroepen. Zodat je straks zeker weet of het bij je past.

Ervaringen van je voorgangers

Strategisch Onderwijskundig Leiderschap

Dit bericht is geschreven op 26 juni 2023

EEN NIEUW PERSPECTIEF OP LEIDINGGEVEN AAN LERENDE ORGANISATIES

Een leider in het onderwijs werkt in een complexe omgeving. Ontwikkelingen buiten en binnen school vragen om fundamentele keuzes. Daarmee staat de kennis en kunde van de onderwijskundig leider in het brandpunt van de aandacht.Het leren van leerlingen en studenten is de kernopdracht van elke school. Maar steeds vaker ben je óók bezig met het leren van docenten, leidinggevenden (inclusief jezelf), teams én de school als organisatie.Continu zoek je naar antwoorden op actuele en aanstaande vragen. Maar als je die antwoorden vindt, op basis waarvan kom je dan tot keuzes die tot betekenisvolle resultaten leiden?Daarvoor is ons nieuwe 4-daagse programma Strategisch Onderwijskundig Leiderschap.‘Strategisch onderwijskundig leiderschap’ is je inhoudelijk kunnen verhouden tot ontwikkelingen, vernieuwingen en innovaties die zich voordoen. Het is op een onderbouwde manier bepalen welke ontwikkeling je op de eigen school tot stand wilt brengen. En op een gedegen fundament van inzichten uit theorie en praktijk komen tot uitspraken hierover: welke alternatieven kiezen wij en waarom? Wat moeten we dan ontwikkelen, en hoe doen we dat?Klaartje Potma en Ruud van de Hoef deden de opleiding dit voorjaar en waren er zeer over te spreken:“Die onderwijskundige onderbouwing die ik zocht, daar sta ik nu steviger in. Alles wat we doen, iedere keuze die we maken, moet geworteld zijn in onze visie op leren, op onderwijs en uiteindelijk ook op toetsing. Dat is mijn mantra geworden.”Lees hier het hele interview met Klaartje en Ruud. En lees ook het interview met de deelnemers Karim Bashandy & Brigitta van den Berg.

NSO-CNA LEIDERSCHAPSACADEMIE EN SIOO

De opleiding Strategisch Onderwijskundig Leiderschap is een samenwerking tussen NSO-CNA Leiderschapsacademie en Sioo (interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde).

Samen willen de organisaties van nog meer betekenis zijn voor het Nederlandse onderwijs, dat voor complexe vraagstukken staat in een snel veranderende samenleving.

Deze opleiding is ook te volgen als onderdeel van het Sioo programma Build Your Own Academy

 

Leiderschapsatelier in Venlo: onderwijskundig leiderschap

Dit bericht is geschreven op 26 juni 2023

Doe mee aan ons leiderschapsatelier in Venlo. Maak kennis met NSO-CNA en haar visie op leiderschap.

In het kader van de strategische samenwerking tussen NSO-CNA en BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning organiseren wij een Leiderschapsatelier op woensdag 27 september 2023 in Venlo.

Wil je kennis maken met onze visie op Persoonlijk en Onderwijskundig Leiderschap, onze werkstijl en opleidingen, dan is dit atelier iets voor jou. Het wordt een echte proeverij met korte blokjes theorie, reflectie op je eigen leiderschap en speelse werkvormen. Je gaat gegarandeerd geïnspireerd naar huis.

We beginnen om 09.00 uur met een leuke smaakmaker over leiderschap. Daarna nemen we je mee langs ontwikkelingen in het onderwijs en gaan we in op de vraag hoe je hier leiding aan geeft. Gevolgd door onze kijk op leiderschap en leiderschapsontwikkeling.

Om 12.15 uur sluiten we het atelier af.

Wil je deelnemen, schrijf je dan wel in. Deze ochtend bieden we je gratis aan.

Deze ochtend wordt gegeven bij BCO Onderwijsadvies- en ondersteuning:

Wylrehofweg 11 – 5912 PM in Venlo

Werkplaats voor leidinggevenden

Dit bericht is geschreven op 26 juni 2023

Iedereen kent die momenten of situaties: je loopt vast in je relatie met je team, collega’s of leidinggevende. Je wilt richting geven, maar hebt vragen over het waarom, wat en hoe.

Of je bent naarstig op zoek naar nieuwe inspiratie en vormen voor jouw senior leiderschap. Want je vertrouwde gedrag en strategieën werken niet meer en lossen niets op. Maar je komt er maar niet van los.

Omdat je niet lekker in je vel zit, ga je harder werken. En/of je schuift zaken voor je uit.

Kortom: Het knelt in je (persoonlijk) leiderschap.

Herken je bovenstaande situaties? Dan is de werkplaats de plek om er aan te werken. Samen met collega-leidinggevenden en onder leiding van een ervaren begeleider verken je jouw vraagstukken:

  • Je leert je patronen te doorzien en nieuwe alternatieven voor je gedrag te creëren;
  • Je leert dicht op de eigen huid van en met elkaar en groeit in je leiderschap;
  • Je vindt antwoorden op lastige dilemma’s en situaties. En nieuwe inspiratie voor je leiderschap.

Bart Schipmölder is begeleider van deze werkplaats op leiderschap. Bart heeft veel ervaring als leidinggevende. En als coach/begeleider van groepen. Hij kijkt met een scherpe blik naar de situatie en doorziet snel de patronen die je uit je kracht halen. Hij is niet zo onder de indruk van je verhaal, maar kijkt naar de achterliggende dynamiek. Vanuit inspiratie laat hij je opnieuw kijken naar je situatie: naar wat jíj wilt, en wat jíj eraan kunt doen.

Veranderen en Innoveren

Dit bericht is geschreven op 26 juni 2023

Je bent leidinggevende in het onderwijs en staat voor een lastige taak: verandering en innovatie teweegbrengen in je school. Organisatieverandering is een vak apart; een vak dat je tijdens deze opleiding leert.

Het succes van jouw verandertraject hangt van 3 factoren af:

  • van jou (wie ben jij als veranderaar?)
  • van jouw visie (hoe kijk je naar verandering?)
  • van je kunde (welke methodieken gebruik je?)

Met deze 3 factoren ga je – samen met medestudenten en docenten – intensief aan de slag. Je leert jezelf kennen als veranderaar, ontwikkelt een visie en werkt aan je veranderskills.
Dit doe je allemaal in het kader van je eigen verandertraject. Zo verdiep je je veranderkundig vakmanschap, terwijl je ondertussen een verandering in jouw school in beweging zet.

Lees de ervaringen van Irene Verbeet en Giel Hanraets.

We schreven nog een verdieping over de opzet en werkwijze van de opleiding: neem je eigen veranderopdracht mee.

Stuurkunst

Dit bericht is geschreven op 21 juni 2023

Binnen het onderwijs, in secties, teams en werkgroepen is samenwerken inmiddels vanzelfsprekend en is stuurkunst van groepen vereist. Bij het realiseren van complexe veranderingen zoals bijvoorbeeld een geheel vernieuwd curriculum is goede samenwerking zelfs noodzakelijk. Hoe geef je nu leiding aan samenwerken? Leiding geven aan een groep mensen blijkt veelal lastiger dan de één-op-één gesprekken. Zeker ‘gedoe’ in een groep is niet leuk, terwijl dat juist weleens een goed begin van samenwerken zou kunnen zijn. Om goed samen te werken moet je namelijk ook een beetje houden van gedoe. Ben je schoolleider en stuur je een team aan, dan is deze opleiding een niet te missen kans om je team verder te helpen.

Marieke Blaak beschrijft hier haar ervaringen als student van de opleiding: “Ik leerde dat je als leider van een team soms moet loslaten om dingen in beweging te zetten”

Wil je je alvast inlezen op Stuurkunst? Lees dan het interview met Cunera van Hal en Bart Schipmölder: “Teams worden effectiever als ze meer teamtaal spreken.”

Projectmanagement in de school gericht op kwaliteitsverbetering

Dit bericht is geschreven op 20 juni 2023

Onderwijsinstellingen zetten projecten op om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Het resultaat laat vaak te wensen over of is onvoldoende zichtbaar. Te veel projecten mislukken, helaas. Waar ligt dat aan? Waarom slaagt het ene project wel, en het andere niet? Hoe kun jij, als projectleider, verbeterprojecten werkend krijgen? Dat ontdek je in deze module.
Tijdens deze opleiding maken we natuurlijk ook de koppeling naar jouw leiderschap, de leiderschapscapaciteit van jouw projectteam en het systeem van jouw school als geheel.

Lees de ervaringen van Bas Wilmer en Karin Lentz, zij deden de opleiding in 2022. In een interview met de docenten Joost Visser, Rosanne Scholte en Tacies Kisters vertellen zij over de opleiding en het vakmanschap van de projectleider.

Leidinggeven vanuit de essentie

Dit bericht is geschreven op 20 juni 2023

Een verdieping vanuit systemisch perspectief

Hoe om te gaan met de onderstroom in je organisatie, die rivier van oud zeer en oude denk- en gedragspatronen. Hoe inlvoed uit te oefenen op die onderstroom, terwijl je er zelf deel van uitmaakt. En dan vooral: hoe als leidingegevende bij te dragen aan gezonde, ontwikkelingsgerichte krachten in de onderstroom. Daar gaat deze 4-daagse opleiding over!

Je ontdekt:

– Verschillende manieren om krachten in de onderstroom te begrijpen.
– Hoe je doordringt tot de essensie van vraagstukken en dilemma’s.
– Hoe je de essensie meeneemt in de ontwikkelingsweg die je met elkaar zoekt.

Zo leer je leidinggeven vanuit de essentie. Zodat je verantwoordelijkheid kunt nemen op een manier die zorgt:

– dat leerlingen, docenten en teams zich ontwikkelen,
– dat ook zij verantwoordelijkheid nemen,
– dat samenwerking leidt tot gemeenschapsvorming.

Spring naar toolbar