Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Leidinggeven in de onderstroom

Studietijd2 Opleidingsdagen
StartWO 16 oktober 2024
Beschikbaarheid

De onderstroom in je school: een ongrijpbare rivier van oud zeer en oude denk- en gedragspatronen. Bedding van onrust en onvrede in je team. Dat zich steeds weer laat meesleuren in gedoe over kleine dingen. Uitmondend in een hardnekkige klaagcultuur. Terwijl maar weinigen durven te zwemmen en hun verantwoordelijkheid nemen. Voor schoolleiders die de onderstroom wil gaan zien en er op wil interveniëren.

Meer informatie vind je ook in onze brochure.

 

Voor alle leidinggevenden in het onderwijs: teamleiders, afdelingsleiders, eindverantwoordelijke schoolleiders, etc. die interesse hebben in systemisch werken.Wat deelnemers zeggen over de opleiding:
“Zeer relevant, het bespreekt waar ik dagelijks mee te maken heb”.

“Zelden zo’n mooie combi van leren, begrijpen, oefenen en uitvoeren meegemaakt”.

“Bewust geworden van eigen patronen en hoe die doorwerken in de onderstroom”. 

De onderstroom kan je leidinggeven flink frustreren. Jij wilt beweging creëren, voorwaarden voor succes scheppen, bijdragen aan een plezierig leer- en werkklimaat. Maar hoe ga je om met krachten die je niet ziet?

Met een systeemgerichte aanpak in plaats van een rationeel-analytische. In deze twee verdiepingsdagen onderzoeken we, met behulp van organisatieopstellingen, thema’s in de onderstroom en leer je werken met systemische principes.Wat levert het je op? • Je leert systemisch waar te nemen en systemisch vragen te stellen.

 • Je maakt je werkwijzen eigen om systemische interventies te doen.

 • Je krijgt concrete handvatten om tegenwerkende dynamieken te doorbreken, en gezonde toe te voegen aan de onderstroom van je schoolorganisatie of je team.


Deze vaardigheden helpen je om problemen diepgaand op te lossen. En verandering (weer) op gang te brengen.

 • De opleidingsdagen vinden plaats in ons opleidingscentrum in Diemen.

 • De investeringskosten bedragen:

  • opleiding € 650,00 vrij van BTW

  • verblijfs- en arrangementskosten zijn inclusief
Bovengenoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW i.v.m. CRKBO registratie
 • Opleidingsdagen starten om 9.00 uur en eindigen om 17.00 uur.

 • Ons onderwijscentrum is vanaf 8.30 uur geopend.

 • In verband met de goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en de beperkte parkeergelegenheid adviseren wij je gebruik te maken van het openbaar vervoer. Trein- en metrostation Diemen-Zuid ligt op 4 min. lopen van onze locatie.


Algemene voorwaarde

Je werkt met je éigen case
Je gaat tijdens deze twee dagen aan de slag met je eigen case. Een actuele vraag die op jouw school speelt. Bijvoorbeeld:

 • Hoe breng ik bij een verandering eigenaarschap teweeg?

 • Hoe ga ik om met problemen die telkens weer terugkeren?

 • Hoe krijg ik dieper inzicht in een dilemma dat ons bezig houdt?


Alle vragen van alle deelnemers komen aan bod. We wisselen kleine blokjes theorie af met praktische oefeningen, organisatieopstellingen en begeleide intervisie.

Louis Steeman is een ervaren interim-leidinggevende, trainer, adviseur en procesbegeleider in onderwijsorganisaties.


Hij ontwikkelde het concept ‘ontwikkelingsgericht leiderschap’. Deze vorm van leiderschap is er specifiek op gericht de onderstroom in de organisatie/cultuur te verbinden met de onderwijskundige en organisatorische ontwikkelingen van de school.

Hij heeft ruime ervaring met systemisch werk en begeleide intervisie. Hij publiceert regelmatig over (ontwikkelingsgericht) leiderschap en onderwijs- en organisatieontwikkelingen.

form
Spring naar toolbar