Nog 1 plaatsje vrij
Middenmanagement
Schrijf je nu in!

Passend onderwijs en vluchtelingenkinderen

themaOmgaan met verschillen
studiebelasting3 ECTS
duur6 maanden
wachtlijstwachtlijst inschrijving is mogelijk
BeschikbaarheidGeen plaatsen meer beschikbaar (voorinschrijving mogelijk)

Deze module gaat over leidinggeven aan vluchtelingenonderwijs. Uitgangspunt is de bijzondere taak die schoolleiders hebben bij het realiseren van goed onderwijs aan vluchtelingenkinderen. Zij moeten namelijk niet alleen dat onderwijs zélf (goed) organiseren, maar ook het leiderschap daaromheen ontwikkelen dat nodig is voor:

  • het betrekken bij dat onderwijs van ouders en andere gezinsleden van vluchtelingenkinderen;
  • het samenwerken met instanties buiten de school, waaronder de lokale overheid;
  • en het versterken van de relaties tussen nieuwkomers en de maatschappelijke omgeving van de school.

Voor het realiseren van deze ambities zijn innovatieve aanpakken nodig. NSO wil de ontwikkeling daarvan ondersteunen door (ambitieuze) schoolleiders met elkaar te laten meekijken naar aanpakken en resultaten. De module is daarom opgezet als een ‘praktijkkring’ van schoolleiders: deelnemers leren met en van elkaar over het vorm geven aan deze leiderschapspraktijk. De kern bestaat uit zes werkbezoeken bij deelnemers ‘op locatie’. Het programma van zo’n dag omvat telkens:

  • bespreking ‘nieuws en actualiteiten’ (bij alle deelnemers);
  • introductie (door de gastheer/gastvrouw) van een actueel praktijkvraagstuk en bespreking van dat vraagstuk in aanwezigheid van ‘lokale samenwerkingspartners’ van de school;
  • bespreking dagthema met gastdocent (worden in overleg met deelnemers bepaald).

De module omvat – rond deze kern – een halfdaagse startbijeenkomst en een eendaagse afronding. De doorlooptijd bedraagt zes maanden.

Deze opleiding is los te volgen en als vrij te kiezen module van onze geaccrediteerde masteropleiding en is opgenomen in het scholingsaanbod voor herregistratie (deel-gecertificeerd) van het schoolleidersregister.

  • Data
  • Data volgt later.