Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Retraite voor schoolleider en bestuurders

Duur5 dagen
StartNeem contact op voor meer informatie 020-5682030
BeschikbaarheidVoorinschrijving

 

De beleving

Stel je voor. Je wordt ’s morgens wakker in een lekker bed. Het is nog stil, op wat vogelgeluiden van buiten na. Je hebt geen haast vandaag maar voelt een gezonde spanning voor wat komen gaat. Het voorbereidende gesprek heeft je geholpen om je gedachten te ordenen, maar heeft wellicht ook iets losgewoeld. De collega deelnemers heb je inmiddels ontmoet. Na een lekker en gezond ontbijt gaan we aan de slag. Ieder is naar Frankrijk gekomen om een pas op de plaats te maken, tot andere gedachten te komen, en misschien een knoop door te hakken. Het ochtend-programma biedt input voor die reflectie met meditatie, reflectieoefening of inspirerende vraag. Daarna gaan we op pad, een wandeling van een paar uur door de heuvels in de omgeving. We praten over het programma van die ochtend in relatie tot jouw vragen, je reflecteert op waar je staat in je leven en werk, je spart met collega’s of één van de begeleiders, je onderzoekt wat je raakt en waarom. En het zal veel stil zijn. Onderweg eten we wat, ergens langs ons pad, of wellicht in een klein dorpscafé. In de loop van de middag zijn we terug. Je kunt lekker douchen, uitrusten, wat lezen in de zon, een drankje erbij. ’s Avonds geniet je van een heerlijk diner, een goed glas wijn, de gesprekken aan tafel.

Morgen volgt er nog zo’n dag. Weer wat anders dan vandaag, maar altijd rond jouw rode draad. Je bent welkom.

Wil je zelf deze ervaring beleven, dat kan. In de prachtige Auvergne, in het Domaine la Réveille, begeleiden Bart Schipmölder, Charles Engelen en Tarcies Kisters tijdens een retraite week een kleine groep mensen die even stil willen staan bij belangrijike thema’s. Charles en Tarcies verwelkomen je graag in hun Chambres d’Hotes.

Voor een impressie van de locatie klik hier.

Deze retraite is een 5-daags programma in een kleine groep (4 tot 6 mensen) voor reflectie en bezinning. Stilstaan bij dit moment en bij wat er voor je ligt, om nieuwe energie aan te spreken.

We bieden je een comfortabele bedding in de Auvergne, een deskundig team en een programma op maat. We werken met inspirerende teksten, muziek en videomateriaal, meditatie, opdrachten en reflectieoefeningen, en coach- en stiltewandelingen. Er is een flinke dosis ‘vrije ruimte’, voor de eigen behoeften en ‘het betere ontmoeten’.

Vragen waaraan je in dit programma zoal kan werken zijn:

  • Ik sta voor een belangrijke keuze en wil me daar in rust op bezinnen.
  • Ik wil focus aanbrengen, zodat ik effectiever word in wat ik doe.
  • Ik wil een stap vooruit met mijn team of afdeling. Hoe ga ik dat aanpakken?
  • Ons team is toe aan een volgende stap in de samenwerking. Hoe kunnen we die ieder voor zich en vanuit eenheid zetten?
  • Ik wil anderen beter begrijpen, door meer zicht op mezelf te krijgen, wie ik ben, wat me drijft, wat me boeit.
  • Ik ben door mijn energie heen, hoe krijg ik mezelf weer goed op het spoor?

Intake

Voordat je je aanmeldt hebben we contact, een gesprek face to face in Nederland. We bespreken wat je bezighoudt, wat je wensen zijn, wat je wilt. Op basis daarvan besluiten we of dit programma zinvol en passend is. Indien je intekent met meerdere mensen, bepalen we tijdens het gesprek of een individuele intake met ieder van hen gewenst is.

Reisdag

Op de eerste dag reis je onze kant op. Je checkt in, ontdekt waar en bij wie je terecht gekomen bent, eet en drinkt lekker, komt tot jezelf. We maken nader kennis met elkaar.

Retraite

De volgende dag begint het programma. Elke dag begint met ’s morgens rustig ontbijten, daarna een reflectief en interactief programma, met een oefening of een opdracht. Daarna gaan we op pad, wandelschoenen aan, de bergen in. Onderweg praten we, of niet, je deelt je reflecties, spart met andere deelnemers in de groep, wij spiegelen en vragen door, we zoeken naar verbanden met wat je bezighoudt in je leven en werk, je komt tot nieuwe inzichten. Ergens onderweg eten we wat: buiten in de natuur, ergens op een steen of een boomstronk, misschien op een terrasje of een dorpscafeetje. Daarna vervolgen we ons pad en ons gesprek. Of misschien laten we het wel gewoon stil.

In de loop van middag komen we terug bij het Domaine en heb je tijd voor jezelf. Lekker even zwemmen, met een boek in de tuin of bij de haard, even sporten, een drankje onder een boom. ’s Avond lekker eten en drinken.

Elke dag staat in het teken van een ander thema, een andere invalshoek, een andere inspiratiebron. We variëren met de activiteiten en de omgeving, we benutten verschillende aspecten uit de natuur, steden en dorpen. Eén aspect is elke dag hetzelfde: je hebt geen zorgen over dagelijkse dingen, je geniet van wat de omgeving je te bieden heeft, je ontspant.

Door het programma aan te bieden in een aangename en rustige omgeving waar de beslommeringen van alledag geen plaats innemen, zal het effect groot zijn. Zo weten we uit ervaring. Het aanbod en de verwerking kan beter doordringen, er kan in rust en met aandacht worden gedacht, ervaren en gepraat, de reflectieoefeningen kunnen resoneren.

Thuisreis

De dag na het programma reis je terug naar huis. Of misschien blijf je nog een paar dagen langer om te genieten van rust en ruimte.

 

Charles Engelen (1961) heeft (na diverse management- en directiefuncties) in 2005 Engelen & Partners Organisatieontwikkeling (E&P) opgericht en is als organisatieadviseur en (team-)coach werkzaam. Hij begeleidt bij moeizaam geworden (werk-)relaties, om (samenwerkings-)partners te helpen de ‘angel’ te vinden en de dialoog weer op gang te brengen. Hij doet dat met lichtheid, scherpte en respect. Charles is gastheer en begeleidt het programma en de coachwandelingen.

Bart Schipmölder (1964) heeft ruime ervaring als trainer en coach van mensen en teams en is op dit moment algemeen manager van NSO-CNA. Bart zijn passie zit in het begeleiden van mensen naar hun kracht, hun authentieke kwaliteiten. Hij begeleidt mensen om met hun eigenheid effectief en vaardig in relatie te zijn met mensen in hun werk- en leefomgeving. Hij is scherp en nabij, gepassioneerd, confronteert mensen constructief in het hier-en-nu, heeft goed oog voor patronen en ineffectief gedrag en laat mensen op eigen benen staan.

Tarcies Kisters (1962) –mede-eigenaar van E&P – is werkzaam als (organisatie-)coach en leermanager in diverse ontwikkeltrajecten. Zij kijkt naar aanwezige talenten van individuen en weet deze los te maken en te verbinden met elkaar. Zij is direct, transparant en toegankelijk. Tarcies is gastvouw en kok, en ze begeleidt coachwandelingen en keukentafelgesprekken (letterlijk, met de handen uit de mouwen).

De eerste dag is een reisdag (zondag – per vliegtuig vertrek om 7.55 vanaf Schiphol), het programma begint in de middag rond 15.00 uur.
De laatste dag (donderdag) ronden we het programma af en worden de deelnemers die dat willen naar Lyon gereden voor de thuisvlucht (vertrek vlucht 14.00 uur)

Investeringskosten: Het programma, de accomodatiekosten en de transfer van en naar het vliegveld bedragen € 2.250,00  (vrijgesteld van BTW). De reiskosten naar Frankrijk zijn niet inbegrepen.

Reis: Vanuit Nederland kan vliegen op Lyon, met de trein of met de auto reizen naar de Auvergne. Transfer vanaf Lyon naar Domaine Le Reveille is inbegrepen. De kosten van de reis van Nederland naar Frankrijk niet.

De retraite start in 2019 (n.n.t.b.). Je kunt je nu al doormiddel van een voorinschrijving aanmelden. Vul onderstaand formulier in.

Zodra de data nieuwe data van opleiding bepaald is,  informeren wij je en kun je je definitief inschrijven.