Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Studiereis Zweden

themaOmgaan met verschillen
studiebelasting3 ECTS
duur3 maanden
BeschikbaarheidGeen plaatsen meer beschikbaar (voorinschrijving mogelijk)

Van 17 t/m 20 september 2019 organiseren we een studiereis naar Zweden.

Reisdoel is op zoek te gaan naar feiten en fictie van deze verbanden en hoe wij die in ook onze eigen praktijk kennen of vermoeden

De studiereis is een geaccrediteerde opleiding. De studiereis kan als keuzemodule worden gevolgd als onderdeel van de masteropleiding, maar kan óók als losse module worden gevolgd voor herregistratie in het schoolleidersregister.

 

Tijdens de startbijeenkomst gaan we aan de slag met vragen zoals bijvoorbeeld:

 • Hoe verhoudt de beschikbaarheid van ICT infrastructuur, hulpmiddelen en methoden zich tot de daadwerkelijke ontwikkeling van Individueel Maatwerk & Gepersonaliseerd Leren in schoolklassen?
 • In hoeverre wordt de introductie van dit maatwerk of Gepersonaliseerd leren met behulp van ICT ondersteund of beperkt door:
  a: het (nationale) onderwijssysteem,
  b: de inrichting van de schoolorganisatie,
  c: de rol en bijdrage van de individuele schoolleider.
 • Hebben Estse scholen hierdoor ook beter leren ‘omgaan met alle verschillen’ in de klas en de school, worden ze inclusiever?

Verslag studiereis Estland 2017/2018

Verslag studiereis Zweden 2016/2017

NSO-CNA Studiereizen dragen bij aan school- en/of leiderschapsontwikkeling. Het gaat om de beoordeling van een onderwijsconcept, leermethoden of maatschappijvraagstuk én de opgave van de schoolleider daarbij. Het opdoen van belangrijke contrastervaringen en de reflectie hierop met Nederlandse en buitenlandse collega’s leiden vaak tot initiatieven in de eigen schoolpraktijk. Ontmoeting met buitenlandse collega’s in andere werkcontexten leidt per definitie tot leerervaringen van verschillende aard waarbij  het loskomen van vaste denkbeelden en routinematige aanpakken het vaakst wordt genoemd. Nieuwsgierigheid leidt tot reflectie, nadere beoordeling van de eigen situatie en zet aan tot actie.

De deelnemers voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 • Leidinggevende in het onderwijs.
 • Actueel organisatievraagstuk verwant aan het reisthema.
 • Bereidheid aan uitwisseling met reisgenoten én buitenlandse collega’s.

Naast een fundamentele nieuwsgierigheid is een concrete reisvraag rond het reisthema belangrijk om mee te starten. Voorafgaand aan de reis komt de reisgroep dan ook een middag bij elkaar om deze zo helder mogelijk te formuleren, te vergelijken en aan te vullen. Vervolgens laten we ons goed voorbereid verrassen door een combinatie van collegiale ontmoetingen, bezoeken en presentaties. Gedurende de reis reflecteren wij dagelijks op de opgedane ervaringen en de relatie met ons reisthema en -vragen. Na terugkomst evalueren wij deze en doen wij hiervan gezamenlijk schriftelijk verslag. Dit reisverslag is tevens de formele toets van deze module.

Of je nu de volledige master doet of alleen deze keuzemodule: je wordt in korte tijd met collega’s ‘ondergedompeld’ in een voor jou en jouw school belangrijk actueel vraagstuk. De combinatie van de reiservaringen, concrete inzichten en gezamenlijke reflecties leiden tot het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in de verbetering van je Nederlandse schoolpraktijk.

 • De twee opleidingsmiddagen vinden plaats in ons opleidingscentrum, Dalsteindreef 141 in Diemen.
 • De investeringskosten voor deze studiereis bedraagt:
  • € 3.250,00 opleidings-, reis en verblijfs- en arrangementskosten
  • Studenten die deze studiereis doen als keuzemodule van de MEM betalen een aanvullend bedrag van € 1.750,00
 • Tijdens de opleiding maak je gebruik van een digitale leeromgeving (DLO).
 • Literatuur: op de digitale leeromgeving staat vermeld welke literatuur je zelf dient aan te schaffen.
 • De twee voobereidende bijeenkomsten starten om 13.00 uur en eindigen om 17.00 uur.
 • Het opleidingscentrum is vanaf 8.30 uur geopend.
 • In verband met de goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en de beperkte parkeergelegenheid adviseren wij je gebruik te maken van het openbaar vervoer. Trein- en metrostation Diemen-Zuid ligt op 4 min. lopen van onze locatie.

Algemene voorwaarden

DagDatumTijdPlaats
Dag 122-06-201813.00 - 17.00 uurDiemen
Dag 218-09-2018 (vertrek)dagprogrammaEstland
Dag 319-09-2018 dagprogrammaEstland
Dag 420-09-20178dagprogrammaEstland
Dag 521-09-2018 (terugreis) dagprogrammaEstland
Dag 612-10-201813.00 - 17.00 uurDiemen
Dag 702-11-201813.00 - 17.00 uurDiemen
Spring naar toolbar