Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Bert-Jan Groenewolt
Basis- en Vakbekwaam

Schoolleider in opleiding Bert-Jan Groenewolt
School: Terra Assen
Functie: Docent
Opleiding: Student Opleiding Schoolleider (Basisbekwaam)

Bert-Jan doceert nog 2 dagen in de week. Daarnaast heeft hij coördinerende taken, waaronder kwaliteitszorg.

Om zijn leiderschap te ontwikkelen, startte hij een intern traject. Daarin worden hem kansen geboden, óók om opleidingen te volgen.

Nu volgt hij de Opleiding Schoolleider bij NSO-CNA.

Waarom wilde je deze opleiding volgen? (leerdoelen?)

“Leidinggeven in het onderwijs vraagt nogal wat van je. Het behelst veel meer dan slechts ‘passen op de tent’.

Je moet op veel terreinen leren sturen: structuur, cultuur, personeelsbeleid… Dat zijn veel ballen om in de lucht te houden. Dat vraagt om een stevige theoretische kennisbasis.”

Waarom koos je voor de Schoolleidersopleiding van NSO-CNA?

“Ik ken een aantal mensen dat de opleiding gedaan heeft. Die waren zo enthousiast, dat ik de behoorlijke reisafstand die ik moet overbruggen voor lief neem.

Toen ik over de opleiding las, sprak de afwisseling me af: naast de noodzakelijke theorie ook rollenspellen, gastdocenten, elkaars casussen bespreken. Vooral die praktische invalshoek heb je nodig; met alleen theorie kom je niet ver.”

Tijdens de opleiding word ik gestimuleerd mijn eigen aannames tegen het licht te houden.

Wat is je opgevallen aan de Schoolleidersopleiding van NSO-CNA?

“Het belangrijkste is dat de docenten dicht bij het werkveld staan. Zij weten goed wat er speelt in de actuele praktijk.

Daarnaast voelen ze goed aan dat ieders beginniveau anders is: sommige zijn adjunct-directeur, anderen docenten zoals ik. Voor elk niveau is ruimte; ze spelen goed in op ieders leervragen, die uitgebreid besproken worden in de groep. Zo ontstaat er een collectieve intelligentie: samen problemen oplossen en creatief kijken naar vraagstukken.

Daarnaast leer ik goed kijken naar wie ik zelf ben, wie ik wil zijn als leider. Tijdens de opleiding word ik gestimuleerd mijn eigen aannames tegen het licht te houden. En hoe mijn handelen daardoor gestuurd word: ‘Ik weet wel hoe het zit.’ In plaats daarvan leer ik vanuit een helikopterview de schoolontwikkeling verder te helpen.”

Zou je deze opleiding aanbevelen bij anderen?

“Jazeker. Ook aan mensen die nog twijfelen of ze wel leidinggevende willen worden. Tijdens de opleiding kom je jezelf tegen. Je ontdekt of schoolleiderschap bij je past. Dat is sowieso verrijkend, of je er nu mee doorgaat of niet.”

 

‹ Alle klantervaringen
Spring naar toolbar