Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Denk jij na de schoolvakantie ook altijd: ik weet niet meer hoe het moet?

Ilse van Hal, 2 oktober 2018

Stop de tijd!

Met de tong op de schoenen halen we massaal de vakantie weer: onderwijzend Nederland werkt zich in blokken van 8-10 weken het snot voor de ogen, om vervolgens in gestrekte houding de eerste dagen van de vakantie bij te komen.

Ook ik eindig elke keer weer op die bank ….na een dag of wat afkick verschijnselen die gepaard gaan met het staren naar eindeloze etappes van de tour de France en lusteloos mijn timeline van Facebook, Twitter én Instagram door scrollen, beland ik in een ander, wat rustiger tempo.

Dan merk ik ook pas hoe moe ik eigenlijk ben van met name die laatste weken, want wat “moeten” we dan veel; jaarplan evalueren, jaarplan schrijven, nog even een ronde klassenbezoeken, de groepsplannen evalueren, de roosters maken, de formatie proberen weer rond te krijgen met een schrikbarend leraren tekort, de benen er onder houden en dan vooral die van je collega’s door te luisteren, er te zijn, te troosten en te incasseren, terwijl al het andere werk op je wacht.

Nou hoor ik je denken; dit wordt toch geen klaagzang, je hebt tenslotte net vakantie gehad?!

Wees niet bang, in tegendeel zelfs! Ik wil een pleidooi doen om juist opgewekt door te werken!

Horten, stoten, hobbels en bobbels en ander ongemak

Doorwerken dus?

Juist! Doorwerken en dus niet helemaal tot het zogenaamde gaatje gaan om na een periode van 8-10 weken met horten en stoten tot stilstand te komen, om vervolgens na 1 of 2
(of laat staan na 6!) weken met hobbels en bobbels weer aan de slag te gaan. Want, wie kent niet dat gevoel na een vakantie dat je je zelf afvraagt of je het nog wel kan, of je je collega’s wel weer wilt zien, of je je werk eigenlijk nog wel zo leuk vindt?
Wees eens eerlijk; slaap jij stiekem ook altijd slecht de avond voordat het hele circus weer begint?

Leren balanceren: van 40 schoolweken naar 51 leefweken

Doorwerken dus…in de vakantie niet helemaal afkoppelen en tijdens de schoolweken niet voortdurend aanstaan.
Hoe fijn zou het zijn als je de balans weet te houden tussen goed voor jezelf en goed voor anderen te zorgen, door werk en ontspanning meer af te wisselen?
Dat je “aan-kan-staan” en “af-kan-koppelen” gedurende het hele jaar, dus 51 weken lang en niet van werk spurt naar vakantie holt, want dat doen we ons zelf toch aan? Ik ken in elk geval niet een andere beroepsgroep waar dat zo nadrukkelijk in gebeurt, als in het onderwijs.

Hard werken, hard genieten!

Een goede vriend gaf me ooit een wijs advies: hard werken, hard genieten!
Laat dat nu ook mijn antwoord zijn op die knagende vraag na een vakantie; kan ik het nog wel?
Ik heb gemerkt dat nu ik werk als zzp-er mijn werk eigenlijk altijd doorgaat, maar dat het beter verdeeld is over een jaar. Door de week werk ik afwisselend als interim directeur in het basisonderwijs en opleider voor de NSO-CNA, maar heb ik ook voldoende tijd om af te koppelen en voor mezelf te zorgen door te ontspannen met een mini moment voor een goed kopje koffie in de zon, een dag naar de sauna of een ochtend werken in mijn moestuin. In de zogenaamde vakanties gaat het werk dan eigenlijk tussen het ontspannen door: ik kijk werk van studenten na en lees nieuwe literatuur om mijn vakkennis bij te houden om daarnaast net als de meeste mensen af en toe even met vakantie te gaan om er écht even helemaal tussenuit te zijn.

Back to school

Als ik dan terugkom en ook de scholen hun ritme weer oppakken, merk ik dat ik net als iedereen bij het eerste kopje koffie weer zin heb om aan de slag te gaan. En dat ik zeker niet de enige ben die slecht geslapen heeft die nacht. Na een paar dagen lijkt die zomervakantie heel ver weg….. of was die er eigenlijk niet echt en leef, ontspan en werk ik in balans 51 weken in het jaar? Ik teken voor dat laatste.

Ook leren hoe je je werk als (aanstaande) schoolleider met plezier en in balans kan doen? Schrijf je dan in voor een opleiding; een uitdagender manier om werken, leren en leven te combineren is er niet!

 

Ilse van Hal

Opleider schoolleidersopleiding NSO CNA

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar