Heb jij al een meetup gehad in jouw school?
Zou je het doen? Je krijgt een vraag van een groepje docenten van verschillende scholen in de stad of ze in jouw school een leerbijeenkomst kunnen organiseren. Voor docenten door docenten. O ja, ze willen niet huren, want ze hebben geen budget, maar wel gebruik maken van de aula en een paar lokalen. En als je koffie en thee beschikbaar wil stellen is dat zeer welkom. Alsof je het nog niet druk genoeg had..
Mijn advies: Doe het! Zeg ja! Sterker nog, maak er reclame voor bij de docenten van je school en kijk of je ook de drankjes na afloop kunt aanbieden. Want een meetup, zo noemen ze zich, is precies wat je wil dat er gebeurt in jouw school, in jouw stad. Het gaat me aan het hart dat onderwijsmensen met elkaar leren in het onderwijs. Dit stukje is daarom niet zomaar een blog, maar een schaamteloze oproep om mee te doen.
Wat is het dan?
Je zou het niet altijd zeggen als je het nieuws volgt, maar er gebeuren momenteel hele mooie dingen in onderwijsland. Docenten verenigen zich, nemen hun verantwoordelijkheid en eisen hun rol weer op in de gesprekken over goed onderwijs en dat doen ze op een bevlogen en positieve manier. Buiten de grootschalige nationale conferenties worden al een jaar of 3 overal in het land meetups georganiseerd Een meetup is een onafhankelijk initiatief voor en door leraren in een bepaalde stad, waarin deelnemers over actuele onderwerpen uit het onderwijs bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan. De langstlopende, is meetup010 in Rotterdam, maar de afgelopen 4 jaar zijn er door het hele land actieve groepen ontstaan. Ze hebben in iedere stad hun eigen thema’s en vorm, maar ze delen allemaal de wens om een plek te bieden waar professionals uit het onderwijs verbinden en met elkaar kennis delen en leren. De onderwerpen zijn actueel en de bijeenkomsten interactief. De organisatoren zijn vrijwilligers en hoewel er veel wordt samengewerkt met gemeenten zijn ze altijd onafhankelijk en is er alleen sprake van een gezamenlijk belang.
Wat levert het op?
Het interessante van de bijeenkomsten is dat ze altijd in de avonduren zijn en niemand er compensatie voor vraagt op zijn of haar instelling. Als deelnemer leer je niet alleen iets over een onderwerp wat je interesseert, je discussieert er over met collega’s vanuit de hele stad (en de wijde omgeving er omheen) en vaak worden nieuwe afspraken gemaakt om op een ander tijdstip verder te praten.
Op mijn eerste meetup in Rotterdam zat ik zelf in een workshop rondom het boek ‘teach like a champion’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het bleek behoorlijk opgang gemaakt te hebben in het primair onderwijs. Na drie kwartier had ik geoefend met een aantal technieken die ik de volgende dag direct kon toepassen tijdens een workshop met technische HBO-studenten. Het was niet alleen vanwege de toepasbaarheid inspirerend, ook door de interactie met de anderen. Ik leerde met en van teamleiders en docenten uit het speciaal onderwijs, twee mbo-opleidingen, een gymnasium en 4 verschillende basisscholen. Ik voelde me in een klap onderdeel van een trotse beroepsgroep. Het praten over de overeenkomsten en verschillen was aanstekelijk en gaf enorm veel energie. Deelname aan een meetup zet je aan en houdt je scherp. Doen mensen uit jouw team mee? Voor je het weet heb je een levendige dialoog op school over ontwikkelingen en onderwijsvormen. Niet alleen door de leiding, maar vanuit de docenten zelf. Sommige scholen in Rotterdam hebben hun interne docentenbijeenkomsten ook al op deze manier vormgegeven. Mensen, en zeker docenten, zijn een stuk gemotiveerder als ze zelf mee organiseren.
Voor wie is het?
Voor iedereen natuurlijk. Of je nu werkt in po, vo, mbo, hbo, wo of speciaal onderwijs. Of je nu leraar bent, schoolleider of student (pabo / lerarenopleiding). Iedereen haalt er wat uit. Ik heb workshops gezien over werkvormen en blended learning, maar ook paneldiscussies met politici over het lerarentekort. Daarbij krijg je ook als schoolleider makkelijker gesprekken met anderen uit de stad die op formele wijze vaak wat lastiger te organiseren zijn.
Doen!
Dus, als je binnenkort een belletje of een mailtje krijgt van een enthousiaste meetupper. Ga er op in en laat hen een feest van lerende docenten organiseren met jullie gebouw als stralend middelpunt.
Meedoen?
Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen bij een meetup in je buurt. Behalve in Rotterdam en Amsterdam worden nu ook in Den Haag, Amersfoort/Hilversum, Tilburg, Limburg en Nijmegen regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Wil je meer weten over wie wat waar organiseert? Of wil je zelf iets opstarten en sparren met andere locaties? Volg dan op Twitter @MeetUpNL of kijk eens op Google voor meetups in jouw regio, klik hier.
Maarten Thissen is docent bij de maatwerkprogramma’s van NSO-CNA leiderschapsacademie.