Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

‘Kom je niet verder met de dwarsligger?’

Johan Spitteler, 19 september 2018


Dwarsliggers

Het is zo’n mooi plan en toch komt het nauwelijks van de grond.

De instemmers leggen het af tegen de luid klinkende, boze nee roeper. Het is niet voor het eerst. De dwarsligger laat zich gelden. Nee, omdat het nee moet zijn.

Ik leg het ook af. Ik weet me geen raad; voel me geïrriteerd en machteloos.

Wat te doen? Me neerleggen bij de tegendruk? Van een enkeling die veel lawaai maakt, louter negatieve energie uitstraalt en status en invloed heeft? Nog maar een keer in gesprek om te kijken of de weerstand kan verminderen? Ik twijfel en aarzel. Ik weet het antwoord al, proberen te overtuigen gaat niet werken.

Alle geleerde verandertheorie biedt me een beetje houvast. Ook de gesprekken met de kring voorstanders om me heen geven me steun.

Volhouden

Een paar dingen weet ik zeker. Om het mooie plan echt een kans van slagen te geven, zal ik consequent blijven pleiten voor de goede zaak; volhouden is het parool. Niet in mijn eentje, maar samen met de collega’s die werken in ‘a culture of yes’. Bij herhaling klinkt dezelfde geconcentreerde boodschap en komen dezelfde argumenten op tafel. Voortdurend dezelfde boodschap met waarschijnlijk hetzelfde effect als waterdruppels op een steen: uiteindelijk slijt de steen uit.

De boodschap luidt: voorbereiden – repeteren – presenteren en nog eens presenteren. Opgeven is er niet bij.

In gesprek

Ik ga het doen; ga in gesprek met de dwarsligger. Niet om te overtuigen, niet om te onderhandelen, maar om te vertellen. Het is wat het is. Ambitie laat ik me niet afpakken, over mijn angst voor de confrontatie kom ik wel heen.  Negativisme mag het van mij niet winnen. Dan word ik pas echt machteloos.

 

Johan Spitteler opleider NSO-CNA

Johan Spitteler

Opleider NSO-CNA

0 0 stemmen
Artikel waardering
Deel dit bericht
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Spring naar toolbar