Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Stuurkunst

themaLeidinggeven aan groepen
studietijd84 uur; 4 contactdagen
Start29 november 2022 (vol)
BeschikbaarheidVoorinschrijving

Binnen het onderwijs, in secties, teams en werkgroepen, is samenwerken inmiddels vanzelfsprekend en is stuurkunst van groepen vereist. Bij het realiseren van complexe veranderingen zoals bijvoorbeeld een geheel vernieuwd curriculum, is goede samenwerking zelfs noodzakelijk. Hoe geef je nu leiding aan samenwerken? Leiding geven aan een groep mensen blijkt veelal lastiger dan de één-op-één gesprekken. Zeker ‘gedoe’ in een groep is niet leuk, terwijl dat juist weleens een goed begin van samenwerken zou kunnen zijn. Om goed samen te werken, moet je namelijk ook een beetje houden van gedoe. Ben je schoolleider en stuur je een team aan, dan is deze opleiding een niet te missen kans om je team verder te helpen.

Marieke Blaak beschrijft hier haar ervaringen als student van de opleiding: ““Ik leerde dat je als leider van een team soms moet loslaten om dingen in beweging te zetten”

 

Leiding geven vraagt om vaardige stuurkunst van een leidinggevende, om lef je te begeven in een gebied waar de route van A naar B niet zonder meer vast ligt, om geduld als het even niet gaat zoals gewenst, als het spannend is en er van alles bij jou neer wordt gelegd omdat het team er met elkaar niet uit meer komt. Bovendien vraagt leidinggeven dat je je eigen kwaliteiten en patronen kent en dat je zicht hebt op wat je zelf lastig vindt. Om vervolgens met dit ongemak beter om te leren gaan.

Er zijn twee belangrijke ontwikkelingslijnen om succesvol samenwerken te sturen en er aan bij te dragen dat teams eigenaar worden van het resultaat:

 • een ontwikkeling van ‘sturen op het individu’ naar ‘sturen van de groep als geheel’;
 • een ontwikkeling van ‘sturen op inhoud’ naar ‘sturen op het proces van samenwerken en de relaties in een groep’.

We werken vooral met eigen casuïstiek waarbij je gaandeweg ervaart hoe je een groep zo kunt ondersteunen dat ze een ontwikkeling doormaken in hoe ze met elkaar werken en leren. En zo betere resultaten halen.

In de opleiding maken de deelnemers kennis met SAVI®, een model om verbaal gedrag in groepen te leren observeren en er op te interveniëren. En we maken gebruik van fragmenten uit films en documentaires over samenwerken en teamwork. Aan de deelnemers wordt gevraagd als voorbereiding van de training twee -films te bekijken en daarop te reflecteren.

Ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO en HBO)

INSTROOMEISEN

 • Je bent daadwerkelijk in functie als leidinggevende in het onderwijs
 • Je bent verantwoordelijk voor een team in het onderwijs
 • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring als leidinggevende
 • Je hebt een bachelor in het HBO of WO

In deze opleiding maak je een flinke verdieping en profes­sionaliseringslag in je leiderschap, met inspiratie uit wetenschap en praktijk.

Na afloop :

 • kun je groepen sturen op duidelijke verwachtingen en heldere resultaten;
 • heb je zicht op je eigen patronen als het gaat om leiding geven aan een groep;
 • heb je ruimschoots geoefend met interventies op lastig gedrag in een groep;
 • heb je inzicht in recente wetenschappelijke inzichten over teamontwikkeling en teamleren;
 • kun je succesvol sturen op groei van een team.

Ben je schoolleider in het PO? Stuurkunst telt voor het thema ‘Persoonlijk leiderschap’ en het deelthema ‘Professionele leergemeenschap’. Meer informatie hierover vind je hier.

Nadat je de opleiding met een positieve beoordeling hebt afgerond, kun je een certificaat aanvragen via de studentenportal.

 

 • De opleidingsdagen vinden plaats in ons opleidingscentrum, Dalsteindreef 141 in Diemen.
 • De investeringskosten voor deze opleiding bedragen in schooljaar 2022-2023:
  • € 2.155,00 opleidingskosten
  • € 64,00 verblijfs- en arrangementskosten

Bovengenoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW i.v.m. CRKBO registratie

 • Tijdens de opleiding maak je gebruik van een digitale leeromgeving (DLO).
 • Literatuur: op de digitale leeromgeving staat vermeld welke literatuur je zelf dient aan te schaffen.
 • Opleidingsdagen starten om 9.00 uur en eindigen om 17.00 uur.
 • Het opleidingscentrum is vanaf 8.30 uur geopend.
 • In verband met de goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en de beperkte parkeergelegenheid adviseren wij je gebruik te maken van het openbaar vervoer. Trein- en metrostation Diemen-Zuid ligt op 4 min. lopen van onze locatie.

Algemene voorwaarden

Bart Schipmölder heeft ruime ervaring als leiderschapstrainer en teamcoach. Hij heeft veel teams binnen en buiten het onderwijs begeleid bij het samenwerken en het realiseren van hun doelen. Hij gelooft dat krachtige teams de verschillen tussen de teamleden waarderen en benutten.
Bart is werkzaam geweest als leidinggevende en projectleider. Sinds 2001 werkt hij als zelfstandig trainer en coach. Daarnaast is hij sinds 2008 als docent verbonden aan NSO-CNA.

Cunera van Hal werkt als trainer en coach aan samenwerkings-en leiderschapsontwikkeling vanuit systeemperspectief. Met teams werkt ze aan het verbeteren van hun werkklimaat en productiviteit door functionele rollen te verbinden met doel en context. Groepsdynamiek en verschillen in teams te leren gebruiken en gedoe minder ‘persoonlijk te nemen’. Ze stimuleert nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding. Ze is een van de drie gecertificeerde SAVI® trainers in Nederland. (SAVI®  is ontwikkeld door Yvonne Agazarian en Anita Simon en geregistreerd handelsmerk van Claudia Byram en Frances Carter)

dag 129-11-2022Diemen09.00 - 17.00
dag 217-01-2023Diemen09.00 - 17.00
dag 314-02-2023Diemen09.00 - 17.00
dag 428-03-2023Diemen09.00 - 17.00
DagDataTijdPlaats
1: dinsdag10-12-201909.00 - 17.00 uurDiemen
2: woensdag05-02-202009.00 - 17.00 uurDiemen
3: dinsdag10-03-202009.00 - 17.00 uurDiemen
4: dinsdag19-05-2020 09.00 - 17.00 uurDiemen

De opleiding start in het najaar van 2023. Je kunt je nu al doormiddel van een voorinschrijving aanmelden. Vul onderstaand formulier in.

Zodra de nieuwe data van opleiding bepaald is,  informeren wij je en kun je je definitief inschrijven.
  Spring naar toolbar