Persoonlijk Leiderschap
start 25 september 2019

Masterclass Leidinggeven aan je bestuur

themaStrategisch handelen
StartVoorjaar 2020
BeschikbaarheidVoorinschrijving

Ben jij een ambitieuze schoolleider of opleidingsmanager die graag de school of opleiding verder wil brengen? Loop jij al een tijdje rond met een goed idee voor de vernieuwing van het onderwijs en/of de organisatie? Maar lukt het je niet om op een effectieve manier de benodigde support bij jouw bestuur te krijgen? En wil jij als leidinggevende jouw strategische rol versterken en jouw handelingsvermogen richting het bestuur vergroten? Kom dan naar de masterclass Leidinggeven aan je bestuur.

In het advies “Een krachtigere rol voor de schoolleider” adviseerde de Onderwijsraad om schoolleiders meer gelegenheid te bieden om hun strategische rol vorm te geven. Schoolleiders en opleidingsmanagers die hierin graag stappen willen zetten, kiezen voor deze masterclass. In deze eendaagse worden de deelnemers geïntroduceerd in het denken en handelen van bestuurders. Je leert hoe je ruimte kan creëren voor jouw ideeën bij je bestuur en hoe je jouw idee kan presenteren als een krachtig plan, waarmee jij elke bestuurder zal overtuigen.

Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Sam Terpstra. Sam heeft jarenlang gewerkt als bestuurder in verschillende onderwijsinstellingen. Als geen ander kan hij jou helpen om aansluiting te vinden bij jouw bestuurder en jouw idee voor de school of opleiding helpen omzetten in een succesvol plan. Lees het interview met Sam over de achterliggende visie bij deze masterclass.

Thema’s die in deze masterclass aan de orde komen, zijn:

 • De positie en rol van de bestuurder
 • De invloed van de organisatiestructuur op veranderen
 • Het verkennen van jouw formele en informele positie in de organisatie
 • Het benutten van momentum en creëren van ruimte
 • Het overwinnen van de spanning tussen eigen verantwoordelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid
 • Een goed idee vertalen naar een overtuigend plan
 • Het strategisch organiseren van support en mandaat

Deze masterclass is voor schoolleiders PO en VO en voor opleidingsmanagers en -directeuren in het MBO en HBO, die hun strategische rol ten opzichte van het bestuur willen versterken en die graag veranderingen in hun school of opleiding willen doorvoeren en daarvoor de support van hun bestuur willen krijgen.

Ter voorbereiding op deze masterclass vragen we je om jouw idee voor de school of opleiding kort uit te werken. Tijdens de bijeenkomst gaan we plenair en in groepjes aan de slag met deze ideeën. We brengen jouw positie in de organisatie in kaart en helpen je jouw bestuurder te analyseren. We bespreken de spanningen en dilemma’s die je hierbij kunt tegenkomen en geven je handvatten om deze spanningen te overwinnen. Na afloop ga jij naar huis met nieuwe inzichten en concrete vervolgstappen om jouw idee te kunnen gaan realiseren.

Na deze bijeenkomst:

 • Heb je inzicht in de rol en positie van jouw bestuurder.
 • Heb je inzicht in jouw formele en informele positie binnen jouw organisatie.
 • Heb je een beeld van de spanningen en dilemma’s die je in het proces kan tegenkomen en weet je hoe je deze kunt overstijgen.
 • Weet je hoe je jouw idee kan presenteren als een overtuigend en stevig onderbouwd plan.
 • Weet je welke volgende stappen je kan gaan zetten in het verwezenlijken van de door jou gewenste verandering.

Deze masterclass wordt verzorgd door Sam Terpstra.

Sam heeft een uitgebreide ervaring als directeur en bestuurder in het VO en HBO. In beide functies heeft hij zich beziggehouden met het opleiden en begeleiden van schoolleiders en bestuurders. Hij werkt nu als zelfstandig begeleider, opleider en adviseur in zowel het PO als in het VO. Hij is o.a. kerndocent van de opleiding Leiderschap in Onderwijsbestuur (AOG School of Management) en betrokken bij verschillende activiteiten van de VO-academie.

 • De masterclass vindt plaats op in ons opleidingscentrum in Diemen.
 • De investeringskosten bedragen € 350,00 (vrij van BTW) inclusief een lichte maaltijd.
 • De masterclass start om 13.00 uur en eindigt om 19.30 uur.
 • In verband met de goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en de beperkte parkeergelegenheid adviseren wij je gebruik te maken van het openbaar vervoer. Trein- en metrostation Diemen-Zuid ligt op 4 min. lopen van onze locatie.

Algemene voorwaarden

De masterclass zal in het voorjaar van 2020 worden gepland. Je kunt je nu al doormiddel van een voorinschrijving aanmelden. Vul onderstaand formulier in.

Zodra de nieuwe data bepaald is,  informeren wij je en kun je je definitief inschrijven.